Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 17:07
BUSINESS & FINANCE

Πόσο πετρέλαιο εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία

Αντέχουν οι ΗΠΑ το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου;

Πόσο πετρέλαιο εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία

Καθώς ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι έτσι και αλλιώς η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας είναι μικρή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά την ΗΠΑ και τη Σαουδική αραβία. 

Το 2020 εξήγαγε σχεδόν 5 εκατ. βαρέλια αργού. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις εξαγωγές είχαν προορισμό την Ευρώπη, ενώ το 42% πήγε στην Ασία και Ωκεανία.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου το 8% του πετρελαίου της και των διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία πέρσι. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ποσότητα του πετρελαίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Οι περισσότερες αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου προέρχονται από τον Καναδά, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία. Το 2020, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 200 εκατομμύρια βαρέλια.

«Δεν επαρκούν οι εναλλακτικές»

Πάντως, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, παρόλο που υπάρχουν εναλλακτικές για το ρωσικό πετρέλαιο, θα ήταν ανεπαρκείς ή θα παρουσίαζαν άλλες δυσκολίες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα και ο ΟΠΕΚ+ ή και ο συνδυασμός από Ιράν και Βενεζουέλα να επαρκέσει» ανέφερε στο CNBC η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας Vanda Insights.

Ακόμα και αν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, θα απελευθερώνονταν μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα, τα οποία δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από την παραγωγή της Ρωσίας – περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια – θα μπορούσε να αντικατασταθεί αν η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «μπορέσουν ταυτόχρονα να φτάσουν στο μέγιστο της παραγωγής τους».

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να ανοίξει την κάνουλα και να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, κάτι που δεν είναι διατεθειμένος να κάνει, όπως έχει φανεί.

«Υπάρχουν άλλες πηγές πετρελαίου. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα μπορούν να ενεργοποιηθούν και να φτάσουν στα επίπεδα που χρειάζονται» ανέφερε η Regina Mayor, επικεφαλής ΗΠΑ στη KPMG για θέματα ενέργειας και φυσικών πηγών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Θέμα χρόνου ο αποκλεισμός του πετρελαίου της Ρωσίας

«Κωλοτούμπα» της Shell: Σταματά να αγοράζει ρωσική ενέργεια

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News