Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κωλοτούμπα» της Shell: Σταματά να αγοράζει ρωσική ενέργεια

«Κωλοτούμπα» της Shell: Σταματά να αγοράζει ρωσική ενέργεια

Σε μείωση των προμηθειών πετρελαίου και φυσικου αερίου από τη Ρωσία θα προχωρήσει σταδιακά η Shell, στον απόηχο των αντιδράσεων για την αγορά πετρελαίου σε μειωμένη τιμή την περασμένη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη ενεργειακή στην Ευρώπη πρόκειται να διακόψει άμεσα τις συμφωνίες στην αγορά βραχυπρόθεσμων συμβολαίων.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε φορτίο ρωσικού πετρελαίου» ήταν εσφαλμένη, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. «Οι πράξεις μας μέχρι στιγμής οδηγούνται από συνεχείς συζητήσεις με κυβερνήσεις αναφορικά με την ανάγκη να αποδεσμεύσουμε την κοινωνία από τις ενεργειακές ροές της Ρωσίας».

 

Μετά την ρωσική εισβολή της Ουκρανίας, μία σειρά ενεργειακών εταιρειών, μεταξύ αυτών η BP και η Exxon, έχουν μειώσει τις συναλλαγές με τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας.

Με φόντο την μεγάλη έξοδο των επιχειρήσεων – ενεργειακών και μη – από τη Ρωσία, η Shell την περασμένη εβδομάδα προχώρησε κανονικά σε αγορά φορτίου ρωσικού πετρελαίου και μάλιστα, δεδομένης της κατάστασης εξασφάλισε την προμήθεια σε χαμηλότατη τιμή (στα 28,50 δολαρια το βαρέλι). Επίσης, η συμφωνία της Shell ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή, διότι δεν όφειλε να βρει τρόπο μεταφοράς του πετρελαίου.

Η χαμηλότατη τιμή καταδείκνυει ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να πουλήσει τις ενεργειακές της πηγές. Έκτοτε, όμως, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν μέτρα που θα στοχεύουν ακριβώς στην ρωσική ενέργεια. Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως η ΗΠΑ έχουν κάνει αναφορές για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο για σημαντική μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Shell: Αγόρασε πετρέλαιο από τη Ρωσία με χαμηλότατο κόστος

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News