BUSINESS & FINANCE

BofA: Ευρωπαϊκό «μαξιλάρι» θα καλύψει το μισό οικονομικό σοκ του πολέμου

BofA: Ευρωπαϊκό «μαξιλάρι» θα καλύψει το μισό οικονομικό σοκ του πολέμου

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχωρά η Bank of America, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, όμως, δηλώνει αισιόδοξη ότι η Γηραιά Ήπειρος θα ακολουθήσει στο εξής το μονοπάτι της «Περισσότερης Ευρώπης», με κοινή δημοσιονομική στήριξη, όπως άλλωστε δείχνουν και οι σημερινές πληροφορίες του  Bloomberg για ομολογιακή έκδοση που θα στηρίξει τις δαπάνες των χωρών στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. 

Η Bank of America υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,8% (-70 μονάδες βάσης) για το 2022 και στο 1,7% (-50 μονάδες βάσης) για το 2023. 

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώνονται πολύ υψηλότερα, στο 6% (+160 μονάδες βάσης) για το 2022 και στο 2,4% (90 μονάδες βάσης) για το 2023. 

Ο οίκος «βλέπει» το πετρέλαιο στα 110 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 105 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος, χωρίς ιδιαίτερη αποκλιμάκωση το 2023. 

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα, όμως και οι εξαγωγείς θα επηρεαστούν, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους προς τη Ρωσία. 

Όμως, η ισχυρή απάντηση της Ευρώπης, παρά το μεγάλο κόστος για τη δική της οικονομία, κάνει τους αναλυτές της Bank of America να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα ακολουθήσει κοινή δημοσιονομική στήριξη. Τελικά, το μισό από το οικονομικό σοκ θα απαλυνθεί από τη δημοσιονομική πολιτική, υπολογίζει ο οίκος. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία δεν θα αποφύγει τις μακροπρόθεσμες ουλές, όμως στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η «Περισσότερη Ευρώπη» είναι η απάντηση στα εξωγενή σοκ, περιορίζοντας τη διεύρυνση των spreads, παρά την κίνηση της ΕΚΤ προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της. 

Συγκεκριμένα, η BofA εκτιμά τώρα ότι η ΕΚΤ θα τελειώσει το QE το τρίτο τρίμηνο του 2022, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων (από τις συνολικά πέντε που αναμένονται έως τα τέλη του 2023), να ακολουθεί τον Δεκέμβριο του 2022. 

Διαβάστε επίσης: 

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green Deal

Capital Economics: Ο πόλεμος φέρνει δημοσιονομική χαλάρωση για όλη την Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News