Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 22:50
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ μπορεί να τερματίσει το QE, όταν ο πληθωρισμός οδεύει στο στόχο

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ μπορεί να τερματίσει το QE, όταν ο πληθωρισμός οδεύει στο στόχο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να είναι σε θέση να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα βρεθεί να κινείται πιο κοντά στο στόχο 2%, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ. 

Με τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές να αυξάνονται, η ΕΚΤ εγκατέλειψε αυτό το μήνα τη δέσμευση να μην αυξήσει τα επιτόκια στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και οι διαμορφωτές πολιτικής της προετοιμάζονται τώρα να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, πιθανόν δίδοντας το σήμα για τερματισμό των αγορών τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως κάνοντας και νύξεις για επιτοκιακή αύξηση στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. 

Παρότι ο πληθωρισμός άγγιξε ιστορικό υψηλό στο 5,1% τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ βλέπει το ποσοστό αυτό να υποχωρεί χαμηλότερα από το στόχο του 2% έως το επόμενο έτος, παραμένοντας στα επίπεδα αυτά και το 2024.

Για καιρό, ο Λέιν επαναλάμβανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι υπερβολικά εξασθενημένες, συνεπώς δικαιολογούνται τα μέτρα στήριξης, όμως τα σημερινά του σχόλια δείχνουν σαφώς μία αλλαγή στάσης. «Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι κινούμαστε πιο κοντά στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας», είπε ο Λέιν στη γερμανική εφημερίδα. 

«Εάν ο πληθωρισμός κινηθεί πιο κοντά προς το στόχο μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο φαίνεται τώρα πιο πιθανό…θα προσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική, επειδή τότε δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τις αγορές ενεργητικού», προσέθεσε. 

Σε αυτό το σενάριο, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής αντί για σύσφιγξη θα ήταν αρκετή, τόνισε. 

Αναφορικά με τις επιτοκιακές αυξήσεις, ο Λέιν ανέφερε ότι θα μπορούσαν να γίνουν μόνο όταν τερματιστεί το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, υποβαθμίζοντας κάποιες δηλώσεις οικονομολόγων και διαμορφωτών πολιτικής ότι η αλληλουχία αυτή θα μπορούσε να αντιστραφεί. Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα στο τρίτο τρίμηνο, για να ακολουθήσει επιτοκιακή αύξηση είτε στα τέλη του ιδίου τριμήνου είτε στο τέταρτο. 

Ωστόσο, ο Λέιν εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνιστά βασικό παράγοντα κινδύνου που θα μπορουσε να επηρεάσει τις τιμές ενέργειας, την εμπιστοσύνη των επενδυτών, το εμπόριο και την κατανάλωση. «Η γεωπολιτική ένταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου αυτή τη στιγμή, ειδικά για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Εμπόδια μέχρι το 2023 για την ΕΚΤ – Αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα επέμβει τη σωστή στιγμή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News