Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 14:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Εμπόδια μέχρι το 2023 για την ΕΚΤ – Αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

ΔΝΤ: Εμπόδια μέχρι το 2023 για την ΕΚΤ – Αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που επιβάρυναν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, ενδέχεται να συνεχιστούν και μέχρι το 2023 λόγω της πανδημίας, βάζοντας σε νέες δοκιμασίες την ΕΚΤ, προειδοποίησε σήμερα το ΔΝΤ.

«Το σενάριο παρατεταμένων δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργεί δυσκολίες για όσους χαράσσουν τη νομισματική πολιτική», σημειώνει σε σχετική έκθεση το ΔΝΤ. «Το κλειδί είναι να διατηρηθούν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, παρά τις εφήμερες διακυμάνσεις, που προκαλούνται μεταξύ άλλων από τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και από τις τιμές της ενέργειας», σύμφωνα με το Ταμείο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σημείωσε σε σχετική ανάρτηση, μαζί με τους συντάκτες της έκθεσης Oya Celasun και Alfred Kammer, ότι τα σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνονται προς το παρόν προσωρινά και ότι οι μισθοί είναι πιθανό να αυξηθούν μόνο σε ήπιο βαθμό.

Για τον λόγο αυτό και το ΔΝΤ στηρίζει την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Επίσης, παρότι τα μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά σε ολόκληρο τον κόσμο, το ΔΝΤ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αναταραχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Τελειώνουμε» με το ΔΝΤ τον Μάρτιο – Πληρώνονται τα τελευταία ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Η απόσυρση των μέτρων στήριξης να είναι σταδιακή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News