Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα επέμβει στη σωστή στιγμή

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα επέμβει στη σωστή στιγμή

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για μείωση της στήριξης στην ευρωζώνη. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι έχουν περιορισμένο έλεγχο των καταστάσεων, σε μία περίοδο όπου οι τιμές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.

«Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτά που μπορούμε να κάνουμε και που δεν μπορούμε να κάνουμε ως κεντρική τράπεζα. Για παράδειγμα η νομισματική μας πολιτική δεν μπορεί να γεμίσει αγωγούς με φυσικό αέριο, να σταματήσει τις καθυστερήσεις σε λιμάνια ή να εκπαιδεύσει περισσότερους οδηγούς φορτηγών», τόνισε η ίδια.

Η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με την ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού στην ιστορία και για τον λόγο αυτό η Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου δανεισμού το 2022. Ωστόσο, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως μία γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Η αύξηση του επιτοκίου «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», δήλωσε σε συνέντευξή της στον γερμανικό Τύπο.

«Οποιαδήποτε προσαρμογή στην πολιτική μας θα είναι σταδιακή», δήλωσε σήμερα. «Ο στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για να το επιτύχουμε αυτό θα λάβουμε μέτρα τη σωστή στιγμή», δήλωσε η Λαγκάρντ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

«Βέλη» στην ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός και όχι η πράσινη στρατηγική πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Λαγκάρντ: Προειδοποίησε ότι μία βιαστική σύσφιγξη θα έφερνε πλήγμα στην ανάκαμψη

Λαγκάρντ: Προσωρινό φαινόμενο ο πληθωρισμός – Στο 2% μεσοπρόθεσμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News