Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 13:25
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Άλμα – έκπληξη στα έσοδα του Νοεμβρίου

Μικρότερο το έλλειμμα στο 11μηνο

Άλμα – έκπληξη στα έσοδα του Νοεμβρίου

Άλμα εμφάνισαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στα ενισχυμένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) όσο και από τα αυξημένα έσοδα από φόρους.

Ειδικότερα: 

  • Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,138 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 802 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,596 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 521 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2021. 
  • Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 484 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (374 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα του ΠΔΕ ενισχύθηκαν σε 413 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 330 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των εσόδων αποδίδεται και στο γεγονός ότι η επίπτωση από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του β’ κύματος της πανδημίας, θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του Δεκεμβρίου και εντεύθεν -και όχι του Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Μικρότερο το έλλειμμα στο 11μηνο

Όσον αφορά το 11μηνο του 2020 (Ιανουάριος – Νοέμβριος), ο κρατικός προϋπολογισμός, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσίασε έλλειμμα στο ισοζύγιο, ύψους 18,3 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 19,8 δισ. ευρώ και πλεονάσματος 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σε πρωτογενές επίπεδο, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 13,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15,2 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 6,9 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων, στο μεταξύ, ανήλθε σε 42 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 745 εκατ. ευρώ ή κατά 1,8% σε σχέση με τον στόχο, γεγονός το οποίο αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, καθώς και στα αυξημένα έσοδα από φόρους. Παράλληλα, στα θετικά προσμετράει και το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από το β’ lockdown δεν ήταν τόσο εμπροσθοβαρείς όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί. 

Η εικόνα στις δαπάνες

Από την πλευρά τους, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ανήλθαν στα 60,377 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 779 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κάτι το οποίο οφείλεται στην απόκλιση του ΠΔΕ ύψους 1,012 δισ. ευρώ.

Βέβαια, το σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού κινήθηκε αντίρροπα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 233 εκατ. ευρώ. Η κύρια αιτία αυτής της απόκλισης είναι η υπερεκτέλεση κατά 337 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικά προβλεπόμενων κονδυλίων του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με πληρωμές ύψους 3,905 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,568 δισ. ευρώ (εκτός του σκέλους που εκτελείται από το  ΠΔΕ).

Τα μέτρα της πανδημίας

Όσον αφορά τα μέτρα της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του 11μηνου ξεχώρισαν οι παρακάτω δαπάνες:

  • η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών και επιστημόνων) ύψους περίπου 1,796 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
  • η δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 489 και 263 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (κατηγορία μεταβιβάσεων),
  • τα μέτρα μέσω του ΠΔΕ, όπως η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ύψους 494 εκατ. ευρώ, η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 214 εκατ. ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 997 εκατ. ευρώ, η δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ ύψους 768 εκατ. ευρώ και η σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους 1.780 εκατ. ευρώ.

Η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 1.012 εκατ. ευρώ στο 11μηνο οφείλεται σε έργα που δεν σχετίζονται με την πανδημία και εντοπίζεται κυρίως στο εθνικό σκέλος, το οποίο παρουσίασε υποεκτέλεση κατά 801 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 13,870 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο σκέλος των μεταβιβάσεων και του ΠΔΕ, κυρίως λόγω των προαναφερόμενων μέτρων COVID-19.

Τέλος, οι δαπάνες του Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 8,516 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 159 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (8,674 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News