Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 13:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Πώς πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα 50 δισ. ευρώ της Ε.Ε.

Scope: Πώς πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα 50 δισ. ευρώ της Ε.Ε.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα, τονίζει με σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Scope.  

Μακροπρόθεσμα, η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προσέλκυση περισσότερων άμεσων επενδύσεων (ξένων και εγχώριων), τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα, Jakob Suwalski. «Οι χαμηλοί ρυθμοί των επενδύσεων, κοντά στο 12% του ΑΕΠ το 2019, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 22%, εξακολουθούν να περιορίζουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», εξηγεί ο αναλυτής. «Η κρίση αποτελεί μία ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει αποτελεσματική χρήση της ευρωπαϊκής στήριξης προκειμένου να ενισχύσει τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις», τονίζει ο Suwalski, έπειτα και από τη συμφωνία που «ξεκλειδώνει» το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Όπως εξηγεί η Scope, οι ιδιωτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης είναι περιορισμένοι, εξαιτίας των χαμηλών αποταμιεύσεων και των υψηλών επιπέδων των κόκκινων δανείων. Ο οίκος εκτιμά ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν πιο γρήγορα 60 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως επισημαίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα δημιουργήσει 10 δισ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων.

Αυτό τονίζει την ανάγκη να γίνει περαιτέρω πρόοδος στις τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή, σημειώνει η Scope. «Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος, που κρατιούνται χαμηλά από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία –το οποίο τώρα επεκτάθηκε στα 1,85 τρισ. έως τουλάχιστον το Μάρτιο του 2022- λειτουργούν σαν μία βάση για την ευνοϊκή τιμολόγηση όλων των assets στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων μέσω του Ηρακλή», εξηγεί ο Suwalski.

Παρά τις προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα, η Scope βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, αναφερόμενη και στην έκθεση Πισσαρίδη. «Η έμφαση στον ψηφιακό  και τον πράσινο μετασχηματισμό, οι επενδύσεις στις υποδομές, ο  εκσυγχρονισμός των ελληνικών ακινήτων και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μέσω του ανοίγματος της οικονομίας σε περισσότερο ξένο ανταγωνισμό, πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνει ο Julian Zimmermann, αναλυτής της Scope.

Ακόμα και έτσι, μία σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. Όπως εξηγεί η Scope, η Ελλάδα έχει απορροφήσει περίπου 7 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. ευρώ των κονδυλίων του τρέχοντος κοινοτικού προϋπολογισμού, με ποσοστό απορρόφησης 62%, έναντι του κοινοτικού μέσου όρου του 49%. «Παρότι κινείται πάνω από το μέσο όρο, η Ελλάδα έχει άλλα 5 δισ. ευρώ που πρέπει να εκταμιευτούν», σημειώνει  ο οίκος. Με τα κονδύλια του τακτικού κοινοτικού προϋπολογισμού και εκείνα του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση έχει περίπου 50 δισ. ευρώ (ίσα με το 27% του ΑΕΠ) να προωθήσει σε έργα τα επόμενα χρόνια, σημειώνεται.

«Όπως συστήνει η έκθεση Πισσαρίδη, η πιο ξεκάθαρη ιδιοκτησία των projects και οι περαιτέρω βελτιώσεις στη διακυβέρνηση είναι σημαντικά στοιχεία για μια μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη, με τη στήριξη των κοινοτικών κονδυλίων», καταλήγει ο Zimmermann.

Σημειώνεται ότι η Moody’s χαρακτήρισε σήμερα θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας τη συμφωνία που «ξεκλειδώνει» το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News