Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 20:50
ΒUSINESS & FINANCE

Εταιρείες καταναλωτικών αγαθών: Περιμένουν μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτων υλών

Εταιρείες καταναλωτικών αγαθών: Περιμένουν μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτων υλών

Προειδοποίηση για πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτων υλών που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές απηύθυναν ορισμένοι από τους κορυφαίους ομίλους καταναλωτικών αγαθών του πλανήτη, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μεγαλώνει τα έξοδα των νοικοκυριών. 

Ανώτατα στελέχη σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί καταναλωτές, χάρη στις αποταμιεύσεις τους και στους υψηλότερους μισθούς, εμφανίζονται πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα. Εταιρείες, μεταξύ των οποίων PepsiCo, McDonald’s και Kellogg, επικαλούνται τον αντίκτυποο από το υψηλότερο κόστος εργασίας, μεταφορών και πρώτων υλών, καθώς και από τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. 

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κάνουν κάτι που δεν το είχαν κάνει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, να συγκεντρώσουν τις αυξήσεις τιμών τετραετίας σε ένα έτος», δήλωσε ο David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Rosenberg Research. Οι νέες πιέσεις στις τιμές έρχονται καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται ήδη ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς το κόστος των τροφίμων, της ένδυσης, των μεταφορών και της ιατρικής περίθαλψης συνέχισε να αυξάνεται. Σχεδόν το ήμισυ των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αναμένουν πτώση του εισοδήματός τους στη διάρκεια του 2022. 

 

Οι επιχειρήσεις αυξάνουν η μία μετά την άλλη τις τιμές των προϊόντων τους

Ο Ray Costa, επικεφαλής των επενδύσεων σε προβληματικό χρέος της Benefit Street Partners McDonald’s αύξησε τις τιμές μενού κατά 6% το 2021 και η αλυσίδα μπέργκερ προέβλεψε ότι το κόστος τροφίμων, χαρτιού και άλλων εμπορευμάτων θα ανέβαινε δύο φορές πιο γρήγορα φέτος. Η εταιρεία ποτών και σνακ PepsiCo αναμένει περισσότερες αυξήσεις τιμών το 2022, αφού αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος για το μαγειρικό λάδι, τα υλικά συσκευασίας και άλλα προϊόντα. Η Kellogg διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν μικρότερο του αναμενομένου αντίκτυπο στη ζήτηση, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Steven Cahillane προέβλεψε ότι αυτό θα αλλάξει. 

Ο Dan Suzuki, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Richard Bernstein Advisors, είπε ότι ενώ ήταν ευκολότερο για τις κυρίαρχες εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις τιμών, «η βασική κινητήρια δύναμη είναι η οικονομική κατάσταση του καταναλωτή». Η Whirlpool, τα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνουν ψυγεία, σόμπες και πλυντήρια ρούχων, είπε ότι αντιστάθμισε τον πληθωρισμό πρώτων υλών ύψους 1 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας τις τιμές σε κάθε τομέα που δραστηριοποιείται. Η Boot Barn, τα καταστήματα της οποίας πωλούν μπότες, καπέλα και άλλα είδη ένδυσης, είπε ότι είχε αυξήσει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα της, καθώς οι πωλητές αύξησαν τις τιμές τους.

 

Στα ύψη οι τιμές κρέατος στις ΗΠΑ

 

Οι υψηλότερες τιμές έχουν δυσκολέψει την οικονομική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου προσπάθησε να αποδώσει μέρος της ευθύνης σε βιομηχανίες για τις οποίες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι υπερβολικός συγκεντρωτισμός – ειδικά στην αγορά κρέατος. Η Tyson Foods – ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος των ΗΠΑ – ανακοίνωσε ότι οι τιμές του βοδινού κρέατος αυξήθηκαν 32% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, ενώ των πουλερικών αυξήθηκαν 20%.

Ωστόσο, οι γρήγορες αυξήσεις των μισθών, η ανατίμηση των τιμών των κατοικιών, τα κέρδη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και οι πολιτικές της εποχής της πανδημίας ενίσχυσαν τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και «οι καταναλωτές έχουν μεγάλα περιθώρια για να προετοιμαστούν για αυξήσεις τιμών», δήλωσε ο Patrick Palfrey, ανώτερος αναλυτής μετοχών στην Credit Suisse. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός επιβαρύνει τους Αμερικανούς με επιπλέον 276 δολάρια το μήνα

ΗΠΑ: Σε διαστημική τροχιά ο πληθωρισμός – Στο 7,5% τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News