Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 18:07
BUSINESS & FINANCE

Qatar: Προς διακοπή συνεργασιών με την Airbus – Στα σκαριά deal με νέο μνηστήρα

Qatar: Προς διακοπή συνεργασιών με την Airbus – Στα σκαριά deal με νέο μνηστήρα

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού απευθύνθηκε η Qatar Airways, ώστε να κατοχυρώσει αεροσκάφη για μεταφορά φορτίων, έπειτα από τη ρήξη με την γαλλική Airbus. Η Qatar πρόκειται να υπογράψει σύμβαση με την αμερικανική Boeing για την παραγγελία 34 περίπου αεροσκαφών, αντίστοιχων με το επιβατικό 777Χ. Το κόστος εκτιμάται πως θα ανέλθει κατά προσέγγιση στα 14 δισ. δολάρια.

Η Qatar έχει ανακοινώσει δημόσια ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει έως και 50 αεροσκάφη νέας γενιάς για μεταφορά φορτίων. Ενδέχεται μάλιστα να χρειαστεί ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters η συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί σε σχετική εκδήλωση στον Λευκό Οίκο σήμερα.

Θα πρόκειται για την πρώτη παραγγελία του μεγαλύτερου αεροσκάφους δύο κινητήρων στον κόσμο και μάλιστα σε ειδική μορφή για την μεταφορά φορτίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία των συγκεκριμένων αεροσκαφών έχει καθυστερήσει τουλάχιστον τρία χρόνια και πρόκειται να διοχετευτούν το νωρίτερο στα τέλη του 2023.

Το ιστορικό με την Airbus

H Qatar Airways έχει έρθει σε ρήξη με την γαλλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, καθώς υποχρεώθηκε όπως υποστηρίζει να καθηλώσει 21 αεροσκάφη τύπου Α350 για μεγάλο χρονικό διάστηκα λόγω προβλημάτων στην ποιότητα της μπογιάς και στην επιφάνεια των αεροσκαφών.

Η Qatar έχει ζητήσει αποζημίωση ύψους 618 εκατ. δολαρίων, ενώ οι δύο πλευρές έχουν κινηθεί και νομικά. Η Airbus από την πλευρά της διέκοψε ένα ακόμη συμβόλαιο με την Qatar Airways για την παραγγελία αεροσκαφών τύπου Α321neo.

Υπενθυμίζεται ότι η πίεση στην Qatar αυξάνεται, καθώς το Κατάρ πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φέτος τον χειμώνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Διαμάχη Airbus – Qatar: Ακύρωσε νέα παραγγελία αεροσκαφών

Qatar: Ζητά αποζημίωση 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus – Προβλήματα στο εξωτερικό αεροσκαφών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News