Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαμάχη Airbus – Qatar: Ακύρωσε νέα παραγγελία αεροσκαφών

Διαμάχη Airbus – Qatar: Ακύρωσε νέα παραγγελία αεροσκαφών

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προέβη σήμερα η Airbus, διακόπτωντας το συμβόλαιο της Qatar Airways για παραγγελία αεροσκαφών τύπου Α321neo. Η άρση της παραγγελίας του δυσεύρετου – λόγω της υψηλής ζήτησης – τύπου αεροσκαφών έρχεται με φόντο την διένεξη των δύο εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η Qatar Airways ζήτησε αποζημίωση ύψους 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus λόγω προβλημάτων που εντόπισε στην εξωτερική επιφάνεια των αεροσκαφών τύπου Α350. Επρόκειτο για προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της μπογιάς, αλλά και των υλικών που χρησιμοποιούνται για το «κέλυφος» του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών. Τα προβλήματα αυτά την υποχρέωσαν να καθηλώσει 21 αεροσκάφη της Airbus, ώστε να τα ερευνήσει και να τα επισκευάσει.

Η Airbus από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η αεροπορική καθήλωσε στο έδαφος τα αεροσκάφη και προέβη σε έρευνα της ποιότητας των υλικών, προκειμένου να ζητήσει αποζημίωση, σύμφωνα με τα έγγραφα προς προετοιμασία της ακροαματικής διαδικασίας.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη στο Λονδίνο, όπου θα εξεταστεί η αγωγή της Qatar εναντίον της Airbus για τα προβλήματα στο εξωτερικό των αεροσκαφών. Σημειώνεται πως η Qatar ανακοίνωσε την Τρίτη πως υπαναχώρησε και από ξεχωριστό συμβόλαιο για παραλαβή μικρότερων αεροσκαφών τύπου Α321. Ωστόσο, η πίεση στην Qatar αυξάνεται, καθώς το Κατάρ πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φέτος τον χειμώνα.

Η Airbus υποστηρίζει ότι οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν κανένα λόγο να καθηλώσουν 21 αεροσκάφη τύπου Α350.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Qatar: Ζητά αποζημίωση 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus – Προβλήματα στο εξωτερικό αεροσκαφών

Το αεροπλάνο που δεν έπρεπε να φτιαχτεί ποτέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News