Business & Finance Πέμπτη 6/01/2022, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Qatar: Ζητά αποζημίωση 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus – Προβλήματα στο εξωτερικό αεροσκαφών

Qatar: Ζητά αποζημίωση 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus – Προβλήματα στο εξωτερικό αεροσκαφών

Αποζημίωση ύψους 618 εκατ. δολαρίων ζητά η Qatar Airways από τη γαλλική Airbus λόγω της ποιότητας της μπογιάς και της επιφάνειας των αεροσκαφών τύπου Α350.

Η αεροπορική υποχρεώθηκε να καθηλώσει 21 αεροσκάφη τύπου Α350 για τα εν λόγω προβλήματα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Το ποσό της αποζημίωσης προκύπτει από την περίοδο κατά την οποία τα αεροσκάφη δεν πραγματοποιούσαν πτήσεις. Επίσης, η Qatar απαιτεί επιπλέον 4,2 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα που τα αεροσκάφη παραμένουν στο έδαφος.

Επιφάνεια

Η Airbus έχει δεχθεί και προηγουμένως αντίστοιχα παράπονα από άλλους πελάτες μεταξύ αυτών και την Finnair συγκεκριμένα για το Α350. Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών έχει υποστηρίξει ότι το πρόβλημα ανακύπτει από τις διαφορετικές ιδιότητητες θερμομόνωσης των υλικών που αποτελούν το «κέλυφος» του αεροσκάφους.

Η Airbus είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι εξετάζει μακροπρόθεσμες λύσεις, μεταξύ άλλων και την αντικατάσταση ενός από τα στρώματα που αποτελούν το κέλυφος των αεροσκαφών. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Guillaume Faury επεσήμανε πρόσφατα ότι είναι πολύ κοντά στην εύρεση λύσης.

Η δικαστική διαμάχη

Η Qatar παρατήρησε το πρόβλημα τον Νοέμβριο του 2020 όταν χρειάστηκε να προχωρήσει σε συντήρηση και συγκεκριμένα βάψιμο ενός από τα Α350.  Όταν αφαιρέθηκε η μπογιά από το αεροσκάφος παρατηρήθηκε πως το αμέσως κατώτερο στρώμα παρουσίαζε φθορές.

Το αεροσκάφος εστάλη σε ειδική μονάδα επισκευών της Airbus στη Γαλλία, όπου τοποθετήθηκαν «μπαλώματα» τα οποία υπερέβαιναν τα επίπεδα φυσιολογικής συντήρησης. Η Qatar υποστήριξε ότι η κατασκευαστική εταιρεία δεν ανέλυσε σε βάθος το πρόβλημα και ότι θα έπρεπε να βρει κάποια μόνιμη λύση.

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο του 2020 η Airbus συμφώνησε να καταβάλλει 175.000 ημερησίως για κάθε αεροσκάφος που θα παραμένει στο έδαφος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Airbus: Στην κορυφή για το 2021 παρά τις δυσκολίες

Τίτλοι τέλους για το «θηρίο» των αιθέρων: Αποχαιρετισμός στο πιο εμβληματικό αεροσκάφος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News