Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 15:32
BUSINESS & FINANCE

Κάντε ένα τεστ: Πόσα ξοδεύετε τον χρόνο; Υπολογίστε τον πληθωρισμό σας

Κάντε ένα τεστ: Πόσα ξοδεύετε τον χρόνο; Υπολογίστε τον πληθωρισμό σας

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) βασίζεται σε ένα μέσο καλάθι αγορών αγαθών και υπηρεσιών που αντανακλά τις δαπάνες όλων των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, οι καταναλωτικές συνήθειες κάθε νοικοκυριού είναι διαφορετικές και κάθε νοικοκυριό αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους στις μεταβολές των τιμών των επιμέρους αγαθών και υπηρεσιών. 

Ο προσωπικός υπολογιστής πληθωρισμού από τη Lietuvos bankas και με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε τον δικό σας ρυθμό πληθωρισμού και να τον συγκρίνετε με τον επίσημο ρυθμό πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Ο υπολογιστής προσδιορίζει τον προσωπικό ρυθμό πληθωρισμού σας με βάση τις καταναλωτικές συνήθειές σας. Μπορείτε να συγκρίνετε τον προσωπικό ρυθμό πληθωρισμού σας με τον ΕνΔΤΚ και να δείτε τι αντίκτυπο έχουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αγοράζετε συνήθως στον ρυθμό πληθωρισμού σας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΣΑΣ*

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2021 διαμορφώθηκε ως εξής:

Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: 1,8%

Αλκοολούχα ποτά, καπνός: 2,5%

Είδη ένδυσης και υπόδησης: 0,9%

Επίπλωση και διακόσμηση, οικιακός εξοπλισμός και συνήθης συντήρηση κατοικιών: 2,3%

Υγεία: 0,8%

Μεταφορές: 10,6%

Επικοινωνία: 1,0%

Αναψυχή και πολιτισμός: 1,6%

Εκπαίδευση: -1,0%

Εστιατόρια και ξενοδοχεία: 2,9%

Διάφορα αγαθά και υπηρεσίες: 2,0%

*Για να υπολογίσει τον προσωπικό ρυθμό πληθωρισμού σας, ο υπολογιστής χρειάζεται τα ακόλουθα στοιχεία: το μέσο ποσό που δαπανάτε κάθε μήνα για αγαθά και υπηρεσίες (εσείς πρέπει να εισαγάγετε αυτά τα στοιχεία) και στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές των αγαθών και των τιμών που αγοράζετε (ο υπολογιστής αποκτά αυτά τα στοιχεία αυτομάτως από τη στατιστική βάση δεδομένων Statistical Data Warehouse της ΕΚΤ).

Αποθηκεύονται τα δεδομένα σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες μου;

Τα δεδομένα σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες σας δεν αποθηκεύονται πουθενά. Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί μόνο νεοεισαχθέντα δεδομένα. Εάν διαγράψετε κάποιο από τα στοιχεία που έχετε εισαγάγει ή εάν κλείσετε τον υπολογιστή, δεν θα τα «θυμηθεί» αργότερα.

Πόσο συχνά επικαιροποιούνται τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στον υπολογιστή προσωπικού πληθωρισμού;

Τα δεδομένα σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές που χρησιμοποιούνται στον υπολογιστή προσωπικού πληθωρισμού αποκτώνται από την στατιστική βάση δεδομένων Statistical Data Warehouse, στην οποία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επικαιροποιούνται κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η συχνότητα επικαιροποίησης των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή είναι επίσης μηνιαία.

Πώς υπολογίζεται ο προσωπικός ρυθμός πληθωρισμού;

Η εκτίμηση του προσωπικού ρυθμού πληθωρισμού είναι μια τιμή που συνοψίζει τις μεταβολές των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει ένα άτομο. Εάν ένα άτομο αγοράσει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες που καταγράφουν μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, ο προσωπικός ρυθμός πληθωρισμού τους θα είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό ενός ατόμου που αγοράζει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με μικρότερες αυξήσεις τιμών. Ο προσωπικός ρυθμός πληθωρισμού υπολογίζεται ως «σταθμισμένος» μέσος όρος των ρυθμών πληθωρισμού όλων των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνει ένα άτομο. Οι συντελεστές στάθμισης ισούνται με τα μερίδια δαπανών που εισάγονται από εσάς.

Παρέχει ο υπολογιστής απολύτως ακριβή εκτίμηση του προσωπικού πληθωρισμού;

Ο υπολογιστής παρέχει εκτιμήσεις του προσωπικού πληθωρισμού, αλλά για να είναι απολύτως ακριβείς αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τις τρέχουσες τιμές κάθε προϊόντος και υπηρεσίας που αγοράζεται
  • Τις τιμές του προηγούμενου έτους για κάθε προϊόν και υπηρεσία που αγοράστηκε
  • Το μηνιαίο ποσό που δαπανάται για κάθε προϊόν και υπηρεσία

Ως εκ τούτου, αν και είναι δυνατός ο υπολογισμός του προσωπικού ρυθμού πληθωρισμού με απόλυτη ακρίβεια, αυτό θα απαιτούσε σημαντική επιπλέον προσπάθεια για την απόκτηση όλων των δεδομένων.

Παρόμοιοι υπολογιστές πληθωρισμού διατίθενται στους δικτυακούς τόπους ορισμένων εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Τράπεζα της Ελλάδος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News