BUSINESS & FINANCE

Στη JD Sports το 80% της Cosmos Sport

Τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη θα παραμείνουν με συμμετοχή 20% - Το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη πουλά το 30% που είχε αποκτήσει

Στη JD Sports το 80% της Cosmos Sport

Σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στην πώληση αθλητικών ειδών, τη βρετανική JD Sports, πωλήθηκε το 80% της ελληνικής εταιρείας Cosmos Sport, στην οποία πρόσφατα είχε επενδύσει και το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη. Η κίνηση αυτή αποτελεί αν μη τι άλλο επιτυχία της ελληνικής εταιρείας που ξεκίνησε από την Κρήτη και επεκτάθηκε το τελευταίο διάστημα και με φυσικά καταστήματα, καθώς και με τα ηλεκτρονικά της καταστήματα, τα οποία σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πριν από λίγο η JD Sports Fashion Plc θα εξαγοράσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μέτοχους της εταιρείας έως και σήμερα, θα παραμείνουν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%. Το fund του Απόστολου Ταμβακάκη που κατείχε το 30% στην Cosmos Sport υπέγραψε χθες δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του παραπάνω ποσοστού στην JD Sports. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της JD η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα στο μέλλον εξόδου από την εταιρεία των μελών της οικογένειας Τσικνάκη.

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και έκτοτε αναπτύχθηκε σε μία ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Η EOS επένδυσε στην εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η εταιρεία διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε 47,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop.

Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η εταιρεία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας. Επιπροσθέτως η Cosmos Sports επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ιδρύοντας μία νέα θυγατρική στην Κύπρο όπου ήδη μετρά 3 νέα καταστήματα και 1 e-shop.

Τα τελευταία δύο έτη, η εταιρεία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, κάτι το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα. Σήμερα η Cosmos Sports διαθέτει 57 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο. Το 2020 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners δήλωσε: «Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εταιρεία Cosmos Sport, στο χώρο του retail και του athleisure. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου με τη διοικητική ομάδα και τους μετόχους της εταιρείας (την οικογένεια Τσικνάκη και τον κ. Ν. Βαρβαδούκα), επενδύοντας σε ανθρώπους, φυσικό δίκτυο, logistics, στην επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρείας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και της οργανικής κερδοφορίας όσο και σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας. Βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μεταξύ μας. Αυτή η επιτυχία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στο χώρο, την JD Sports. Είμαι πεπεισμένος ότι η Cosmos Sport θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Τσικνάκη και την τεράστια εμπειρία της JD Sports, του νέου κύριου μετόχου της. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία την οικογένεια Τσικνάκη και την JD Sports».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της JD Sports Fashion Plc κ.  Peter Cowgill δήλωσε: «Αυτή είναι μία ακόμη συναρπαστική εξαγοράς για την JD που διευρύνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε στον όμιλο την πολύ έμπειρη και γνώστη της αγοράς Οικογένεια Τσικνάκη κα ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί της για τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή».

Η JD την τελευταία οικονομική χρήση (1η Φεβρουαρίου 2020 – 31 Ιανουαρίου 2021) είχε έσοδα 6,16 δισεκατομμύρια στερλίνες. Διαθέτει 3.304 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, 54.000 εργαζόμενους, διαθέτει 19 ηλεκτρονικά καταστήματα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News