Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 09:48
BUSINESS & FINANCE

Αποχωρεί από το ΔΝΤ η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου

Θα επιστρέψει στην έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Αποχωρεί από το ΔΝΤ η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε σήμερα ότι η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου και Διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας, Γκίτα Γκόπιναθ σκοπεύει να αποχωρήσει από το Ταμείο τον Ιανουάριο του 2022 και να επιστρέψει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καθώς λήγει η προγραμματισμένη άδειά της. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είχε παρατείνει την άδεια απουσίας της κ. Γκοπινάθ κατά ένα έτος, γεγονός που της επέτρεψε να υπηρετήσει ως επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ για τρία χρόνια.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήρε την συνεισφορά την κ. Γκόπιναθ στο Ταμείο σημειώνοντας πως η συμβολή της «ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη». «Έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου και κερδίσαμε πολλά από την οξύνοια και τη βαθιά γνώση της για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά και μακροοικονομικά θέματα, καθώς διανύουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Η Γκίτα  κέρδισε τον σεβασμό και τον θαυμασμό των συναδέλφων της στο Τμήμα Έρευνας και σε όλο το Ταμείο» σημείωσε, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου εκτίμηση στην Γκίτα για την σημαντική συνεισφορά της, τις πάντα σοφές συμβουλές της, την αφοσίωσή της στην αποστολή του Τμήματος Έρευνας και του Ταμείου ευρύτερα».

Από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Αμερικανοϊνδή οικονομολόγος Γκίτα Γκόπιναθ ξεχωρίζει η σύνταξη του «Pandemic Paper» σχετικά με τον τερματισμό της πανδημίας, που έθεσε παγκόσμιους στόχους για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Το project οδήγησε στη δημιουργία της πολυμερούς ομάδας εργασίας που αποτελείται από τo ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ και τον ΠΟΥ για τον τερματισμό της πανδημίας και στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας με φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο μεταξύ άλλων την επιτάχυνση της παράδοσης εμβολίων σε χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. Η Γκίτα Γκόπιναθ συνέβαλε επίσης στη δημιουργία μιας ομάδας για την κλιματική αλλαγή. 

Πριν από τον διορισμό της ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, η Γκίτα Γκόπιναθ ήταν καθηγήτρια στο οικονομικό τμήμα του Χάρβαρντ. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων επισκέπτρια επιστημονική σύμβουλος στο ΔΝΤ και στη Federal Reserve Bank της Βοστώνης, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας οικονομολόγων της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και οικονομική σύμβουλος του επικεφαλής υπουργού της πολιτείας Κεράλα στην Ινδία, ενώ έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε κορυφαία οικονομικά περιοδικά. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η διαδικασία για την αναζήτηση του διαδόχου της αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS