Business & Finance Σάββατο 9/10/2021, 10:36
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πιο «φθηνή» αγορά στην Ευρώπη σύμφωνα με διεθνείς οίκους

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πιο «φθηνή» αγορά στην Ευρώπη σύμφωνα με διεθνείς οίκους

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η πιο ελκυστική στην Ευρώπη, ενώ προσφέρει υψηλές μερισματικές αποδόσεις και η δυναμική των εταιρικών κερδών των εισηγμένων φαίνεται ισχυρή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχωρίων και ξένων επενδυτικών οίκων.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές είναι οι πιο φθηνές της Ευρωζώνης, ενώ και οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών μετοχών είναι υψηλές, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές

Για την επόμενη περίοδο των 12 μηνών, σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) θα είναι στις 12,6 φορές για φέτος , ενώ ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά τη «φθηνότερη» στην Ευρώπη, με μικρή διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Ιταλία, με δείκτη 13,1 φορές.

Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ υψηλότερη, στο 2,8% έναντι 2,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η JP Morgan εκτιμά ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2021 θα κινηθεί στο +25%, στο +14% το 2022 και στο +11% το 2023.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Citigroup έχει βελτιώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της, εκτιμώντας πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν κατά 0,5% σε ετήσια βάση (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση σχεδόν 7%, ενώ το 2022 θα αυξηθούν κατά 27,4% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη.

Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,4, ενώ για το 2022 στο 9,7.

Το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 22,1 φέτος θα κινηθεί στο 20,6 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 15,6 φέτος στο 14,8 το 2022, σύμφωνα με τη Citigroup.

Την ίδια ώρα η μερισματική απόδοση βρλιθσκεται στα επίπεδα του 3,7% , πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ , που διαμορφώνεται στο 3,1% και 1,3% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30% – 35% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, η δυναμική των εταιρικών κερδών φαίνεται ισχυρή, ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές και οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως από τις Covid-19 απώλειές τους.

Παρά τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, κατά την άποψή των αναλυτών της χρηματιστηριακής, η επενδυτική υπόθεση για τις ελληνικές μετοχές – έναντι των διεθνών αγορών – παραμένει αρκετά ελκυστική:

-Η ελληνική οικονομία βιώνει ισχυρότερη οικονομική δυναμική από την ΕΕ (ΑΕΠ β’ τριμήνου +16% σε ετήσια βάση έναντι 13% για την ΕΕ).

-Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις (30 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020) είναι πιθανό να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα.

-Ο δείκτης PMI/οικονομικό κλίμα φαίνεται πιο ισχυρός από ό,τι στην Ευρώπη (και οι δύο δείκτες κοντά σε πρόσφατα/πολυετή υψηλά επίπεδα).

-Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις αρχές του κύκλου (και όχι στο μέσο του κύκλου),

-Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30%-35% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News