Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 11:38
BUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Στο τραπέζι η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Ε.Ε.: Στο τραπέζι η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και το θέμα της αποσύνδεσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του μήνα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους από την Εσθονία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι κυρίως αποτέλεσμα του ακριβότερου φυσικού αερίου καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε, αλλά οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως η Ρωσία, δεν αύξησαν την προσφορά. «Για το φυσικό αέριο εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές – το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομίες ανακάμπτουν, έτσι η ζήτηση αυξάνεται, αλλά η προσφορά δεν αυξάνεται ανάλογα. Είμαστε ευγνώμονες που η Νορβηγία αυξάνει την παραγωγή της, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη Ρωσία» είπε.

Η ίδια σημείωσε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί αυτό θα την καταστήσει ανεξάρτητη από τις εισαγωγές και θα σταθεροποιήσει τις τιμές. Αλλά τα πιο άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν θα απασχολήσουν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 21-22 Οκτωβρίου.

«Βραχυπρόθεσμα, θα συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο απόψε, αλλά σε δύο εβδομάδες στο επίσημο Συμβούλιο πώς θα χειριστούμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα και θα εξετάσουμε τη συνολική σύνθεση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: Η Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση: Κάντο όπως στην πανδημία;

Οι συνέπειες της εκτίναξης των τιμών ενέργειας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Συζητήσαμε για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο και να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την ενεργειακή φτώχεια, μέσω στοχευμένων μέτρων» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Ανέφερε ακόμη πως το Eurogroup συμμερίζεται την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News