ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

H απασχόληση μετά την πανδημία: Οι προοπτικές και οι περιζήτητες ειδικότητες

Ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας μιλάει στο moneyreview.gr για τις δεξιότητες που αποτελούν «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας

H απασχόληση μετά την πανδημία: Οι προοπτικές και οι περιζήτητες ειδικότητες

Ανακατατάξεις ανάλογες με αυτές που επέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά εργασίας. Τα lockdown, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί και οι συνθήκες αβεβαιότητας έβαλαν στο πάγο μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα κλάδοι και ειδικότητες που άλλοτε οδηγούσαν την «κούρσα» των προσλήψεων να υποστούν πρωτόγνωρη καθίζηση.

Υπήρξαν ωστόσο και ειδικότητες που όχι μόνο έμειναν αλώβητες από την υγειονομική κρίση, αλλά κατέγραψαν αυξημένη ζήτηση, φέρνοντας παράλληλα πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για μία «επανάσταση» δεξιοτήτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας Χαράλαμπος Καζαντζίδης μιλάει στο moneyreview.gr για τις ειδικότητες που βρέθηκαν στην κορυφή της ζήτησης στη διάρκεια της πανδημίας, τις δεξιότητες που αποτελούν «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας, αλλά και τους κλάδους που παρουσιάζουν στην τρέχουσα συγκυρία τους μεγαλύτερους ρυθμούς προσλήψεων. Σκιαγραφεί επίσης τις προοπτικές απασχόλησης για το επόμενο διάστημα και παραθέτει τις εκτιμήσεις των εργοδοτών για το πότε οι προσλήψεις θα επιστρέψουν στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα.

Σε ποιες ειδικότητες στράφηκαν οι εργοδότες

H απασχόληση μετά την πανδημία: Οι προοπτικές και οι περιζήτητες ειδικότητες-1

«Η κρίση του COVID-19 έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς προκλήσεις για τους ανθρώπους και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Καταγράφεται αναμφίβολα η μεγαλύτερη αλλαγή και ανακατανομή δεξιοτήτων που συνέβη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» παρατηρεί ο κ. Καζαντζίδης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στη διάρκεια του καθολικού lockdown στη χώρα, παρατηρήθηκε αύξηση ζήτησης για ρόλους με πιο εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, όπως αυτοί που σχετίζονται με την πληροφορική, τον προγραμματισμό και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και για εργαζόμενους που υποστήριζαν τον εφοδιασμό των αγαθών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα εργοστάσια και τα κέντρα διανομής.

Οι ειδικότητες που βρέθηκαν στα αζήτητα

Αντίθετα, όπως σημειώνει, η ζήτηση στις ειδικότητες στους κλάδους του τουρισμού και ψυχαγωγίας, υποστήριξης γραφείων και υπηρεσιών συντήρησης, αλλά και λιανικού εμπορίου σε φυσικά καταστήματα καταδεικνύεται μηδενική στη διάρκεια της κρίσης.

Οι δεξιότητες που «ξεκλειδώνουν» την πόρτα των εργοδοτών

Παράλληλα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, στο προσκήνιο έρχονται νέες δεξιότητες. Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης, η αλλαγή και στο συγκεκριμένο πεδίο είναι τόσο γρήγορη που οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην αρχή της κρίσης ήταν διαφορετικές από αυτές που αναδύονται τώρα και από αυτές που αναμένονται στο μέλλον.

Επικαλούμενος τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας της ManpowerGroup που πραγματοποιήθηκε σε 8.000 εργαζόμενους σε οκτώ χώρες, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δεξιότητες που φαίνονταν εντυπωσιακές το 2019 μπορεί τώρα να είναι «εκτός μόδας».

Οι δέκα πλέον περιζήτητες δεξιότητες

Ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας διαπιστώνει πως στην κορυφή των δεξιοτήτων σήμερα βρίσκονται οι τεχνολογικές γνώσεις και η ψηφιακή ευμάθεια. «Τα digital skills δημιουργούν μια μεγάλη ‘βεντάλια’ που ξεκινάει από απλές ψηφιακές δεξιότητες μέχρι πιο σύνθετες και εξειδικευμένες όπως για παράδειγμα η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ανάπτυξη λογισμικού και η ανάλυση δεδομένων» εξηγεί. Παρ’ όλα αυτά, όπως σπεύδει να προσθέσει, το σημείο-κλειδί είναι οι προσωπικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η αναλυτική σκέψη και το learnability.

«Αυτή η κρίση επιταχύνει τη ζήτηση για τεχνικές και ανθρώπινες δεξιότητες που παρακολουθούσαμε και προβλέπαμε εδώ και αρκετό καιρό. Οι σημαντικές ελλείψεις δεξιοτήτων επιτείνουν την ζήτηση για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη λογισμικού, ενώ οι αναλυτές δεδομένων συνεχίζουν αμετάβλητα την εργασία τους. Επίσης υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ανθρώπινες δεξιότητες, σε καιρούς μετασχηματισμών και αβεβαιότητας, αυτές οι λεγόμενες προσωπικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ τόσο για τους εργαζομένους όσο και τους ηγέτες» συμπληρώνει.

Ποιοι κλάδοι εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό προσλήψεων

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που εμφάνισαν τον εντονότερο ρυθμό προσλήψεων στη διάρκεια της πανδημίας, αυτοί ήταν τα σούπερ μάρκετ, οι υπηρεσίες μεταφορών και logistics, καθώς και o τομέας της απομακρυσμένης εξυπηρέτησης πελατών. Ακόμη, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση ζήτησης σε ρόλους τεχνολογίας και IT λόγω και των νέων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, όπως εξηγεί ο κ. Καζαντζίδης.

Πότε θα επιστρέψουν οι προσλήψεις στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα

H απασχόληση μετά την πανδημία: Οι προοπτικές και οι περιζήτητες ειδικότητες-2

Πώς όμως διαγράφονται οι προοπτικές απασχόλησης για το επόμενο διάστημα; Ο κ. Καζαντζίδης μοιράζεται με το moneyreview.gr τα ευρήματα της Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +9%. Οι προοπτικές προσλήψεων φαίνεται πως ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 14% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει να αυξήσει τον αριθμό των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση και το 74% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +19%. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών επίσης καταγράφουν αξιοσημείωτα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +12%, ενώ προοπτικές της τάξης του +11% καταγράφονται σε δύο κλάδους: στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για την επιστροφή στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων, το 39% των εργοδοτών αναμένει επιστροφή εντός των επόμενων 12 μηνών. Από τους εργοδότες που προβλέπουν επιστροφή στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, η ισχυρότερη τάση προέρχεται αυτούς που ανήκουν στον Τουρισμό & Εστίαση (58%), τις Κατασκευές (44%) και την Πρωτογενή Παραγωγή (40%).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News