ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για τους εργαζομένους σε αναστολή τον Δεκέμβριο

Τι ισχύει για τους εργαζομένους σε αναστολή τον Δεκέμβριο

«Παγώνουν» και για τον Δεκέμβριο οι πληρωμές δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, για εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας και για επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, λόγω του κορονοϊού. Σύμφωνα με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, η δόση του Δεκεμβρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Επίσης, επεκτείνονται χρονικά και τα υπόλοιπα ευεργετικά μέτρα που είχαν ψηφιστεί τους προηγούμενους μήνες, όπως είναι

·         η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων έως το τέλος του έτους, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ και σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

·         η παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

·         η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

·         η επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

·         η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου Δεκεμβρίου κατά 40% για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, το 50% της ζημίας θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

·         η ενεργοποίηση και 5ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News