Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 09:53
BUSINESS & FINANCE

Παγκόσμια συζήτηση για τα δικαιώματα στο delivery: Τι κέρδισαν οι οδηγοί στη Νέα Υόρκη

Παγκόσμια συζήτηση για τα δικαιώματα στο delivery: Τι κέρδισαν οι οδηγοί στη Νέα Υόρκη

Ορόσημο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα του delivery θεωρούνται νομοσχέδια τα οποία υπερψηφίστηκαν τη νύχτα στη Νέα Υόρκη, βελτιώνοντας τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο.

Η συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των οδηγών σε υπηρεσίες delivery και courier φουντώνει σε όλο τον κόσμο, ειδικά αφότου η πανδημία εκτίναξε τη χρήση των πλατφορμών παραγγελιών και online αγορών. Στην Ελλάδα, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις καταναλωτών που προκάλεσε η efood, με τη μετατροπή οδηγών της σε freelancers, η εταιρεία αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Με την ανακοίνωση από την πλευρά της εταιρείας για μετατροπή της σύμβασης εργασίας τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, η απεργία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα οδεύει προς αναστολή.

Ένα από τα νομοσχέδια που μόλις πέρασαν στη Νέα Υόρκη απαιτεί από τις πλατφόρμες παραγγελιών όπως οι Uber Eats, Grubhub και DoorDash να συμπεριλάβουν στα συμβόλαιά τους με τα εστιατόρια όρο που θα προβλέπει ότι οι τουαλέτες τους είναι διαθέσιμες για τους εργαζόμενους στο delivery.

Επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, καθώς οι οδηγοί διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις πιέσεις που δέχονται από τις πλατφόρμες να παραλαμβάνουν τα πακέτα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς και για το γεγονός ότι τα εστιατόρια δεν τους δίνουν πρόσβαση στις τουαλέτες τους.

Άλλο νομοσχέδιο που επίσης πέρασε, απαιτεί από τις πλατφόρμες να δείχνουν στους οδηγούς πόσα θα βγάλουν από κάθε παράδοση (εξαιρουμένου του φιλοδωρήματος), τον εκτιμώμενο χρόνο που θα χρειαστούν και την χιλιομετρική απόσταση, πριν να δεχθούν μία παραγγελία, ώστε να έχουν έλεγχο πάνω στο πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν.

Τρίτο νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας γύρω από τις αμοιβές –και ειδικά τα φιλοδωρήματα- απαιτώντας από τις πλατφόρμες να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ποιο μέρος του tip που δίνουν τελικά καταλήγει στην τσέπη του οδηγού. Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή στους οδηγούς περισσότερων πληροφοριών για τη συνολική αμοιβή τους καθώς και η ενημέρωσή τους στην περίπτωση που κάποιος πελάτης άλλαξε το ποσό του φιλοδωρήματος ή το πήρε πίσω εντελώς και τον λόγο για τον οποίο το έπραξε.

Οι εργαζόμενοι στο delivery στις ΗΠΑ διαμαρτύρονται εδώ και μήνες και οργανώνονται, κυρίως υπό την καθοδήγηση του κινήματος Los Deliveristas Unidos. Τα βασικά αιτήματά τους έχουν να κάνουν με τις χαμηλές και αδιαφανείς αμοιβές καθώς και με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι στο delivery δεν απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς προστασίας που ισχύει για τους υπαλλήλους των πλατφορμών. Η Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις και αμερικανικές πολιτείες περνούν όλο και περισσότερους νόμους που επεκτείνουν την υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία και στους εργαζόμενους της λεγόμενης «gig economy».

Παρότι οι πλατφόρμες αντιδρούν έντονα στις κινήσεις προς τον χαρακτηρισμό των οδηγών ως μισθωτών, η Grubhub τάχθηκε υπέρ των νομοσχεδίων που πέρασαν στη Νέα Υόρκη. «Αυτά τα νομοσχέδια είναι βήματα κοινής λογικής για τη στήριξη των εργαζομένων του delivery, που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα για τα εστιατόρια και για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Το να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν έναν αξιοπρεπή μισθό και έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες δεν είναι απλά μία καλή ιδέα, είναι το σωστό πράγμα», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News