ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Τράπεζες: Και τώρα τι; Οι κινήσεις μετά το «άλμα» του 100%

Τράπεζες: Και τώρα τι; Οι κινήσεις μετά το «άλμα» του 100%

Ήταν 2 Νοεμβρίου όταν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατρακυλούσαν στο ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων. Σήμερα βρίσκονται στις 470 μονάδες, έχοντας καταγράψει άλμα της τάξης του 100% κατά τη διάρκεια των τελευταίων σχεδόν πέντε εβδομάδων.

Τι μεσολάβησε μέσα σ’ αυτές τις περίπου 30 ημερολογιακές ημέρες; Θα μπορέσουν οι τραπεζικοί τίτλοι να προσεγγίσουν τα υψηλά έτους των 887 μονάδων; Είναι μερικές από τις πρώτες, εύλογες απορίες.

Η αιχμή του δόρατος

Το τραπεζικό ξέσπασμα της τελευταίας περιόδου, έχει σηματοδοτήσει και την ευρύτερη αντιστροφή του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται σημαντικά από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών και να αναρριχάται σε επίπεδα, τα οποία είχε να δει από τον Μάρτιο, δηλαδή από τις απαρχές της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. 

Σήμερα, ενδεικτικά, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης φαίνεται ότι επιχειρεί να προβεί σε κατοχύρωση των 790 μονάδων, επιχειρώντας να προσεγγίσει ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, και απορροφώντας τις διορθωτικές κινήσεις που παρατηρούνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Αιχμή του δόρατος σ’ αυτό το ράλι αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν καταφέρει να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσουν που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του β’ και του γ’ τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank: Η μετοχή βρίσκεται σήμερα στο 0,8282 ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 105% από το χαμηλό έτους του 0,403 ευρώ.
  • Eurobank: Η μετοχή βρίσκεται σήμερα στο 0,5574 ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 102% από το χαμηλό έτους του 0,275 ευρώ.
  • Εθνική Τράπεζα: Η μετοχή βρίσκεται σήμερα στο 1,985 ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο 140% από το χαμηλό έτους του 0,815 ευρώ.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Η μετοχή βρίσκεται στο 1,23 ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο 140% από το χαμηλό έτους του 0,515 ευρώ.

Επιστροφή των long επενδυτών

Το αγοραστικό κρεσέντο στις τραπεζικές μετοχές, κατά μία έννοια, αποδίδεται στην επιστροφή των θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά. Οι long τοποθετήσεις έχουν αρχίσει να κυριαρχούν και πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορίζοντας τη δράση των βραχυπρόθεσμων επενδύσεων και προσφέροντας στις τράπεζες ένα σαφώς πιο σταθερό περιβάλλον. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις εισόδου και νέων παιχτών στην αγορά, κάτι το οποίο συμβάλλει στην εισροή καινούριων κεφαλαίων.

«Η ανακοίνωση του fund Capital με 5,06% στην Eurobank που είχαμε να δούμε από την έξοδο του το 2015 και από την άλλη η ανακοίνωση της Goldman Sachs με 5% στην ΕΧΑΕ δείχνουν ότι οι ξένοι επανέρχονται δριμύτεροι στο Ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας» σημειώνει, χαρακτηριστικά, η Fast Finance. 

Η απόφαση επαναδραστηριοποίησης των θεσμικών επενδυτών συνδέεται άρρηκτα με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την οικονομία. Η προσδοκία άμεσης έναρξης των εμβολιασμών κατά της Covid-19 έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη εντός του 2021, η οποία θα στηριχθεί περαιτέρω από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε, κατά παράδοση, η αγορά αποτιμάει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα τις εξελίξεις στην οικονομία, προτού αυτές συντελεστούν και αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πραγματικότητα.

Φυσικά, σημαντικό λόγο στο τραπεζικό άλμα διαδραματίζουν και τα αποτελέσματα 9μήνου του 2020, τα οποία κατά κοινή ομολογία ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Είναι χαρακτηρισικό ότι η ζημιά της πανδημίας κρίνεται ως σχετικά διαχειρίσιμη από τις περισσότερες τις τράπεζες, οι οποίες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η πορεία εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακιών ενδεχομένως δεν θα απαιτήσει όσα κεφάλαια θεωρούσαν πριν από μερικούς μήνες -ένας παράγοντας κλειδί για την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η απόσταση από τα υψηλά έτους

Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζικοί τίτλοι εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τα υψηλού έτους, τα οποία είχαν καταγραφεί στις αρχές του 2020, και σε κάθε περίπτωση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενδεικτικά:

  • Alpha Bank: Η μετοχή βρίσκεται στο 0,8282 ευρώ, ενώ υπολείπεται κατά 57% από το υψηλό του 1,928 ευρώ.
  • Eurobank: Η μετοχή βρίσκεται στο 0,5574 ευρώ, ενώ υπολείπεται κατά 40% από το υψηλό του 0,924 ευρώ. 
  • Εθνική Τράπεζα: Η μετοχή βρίσκεται στο 1,9585 ευρώ, ενώ υπολείπεται κατά 36% από το υψηλό των 3,072 ευρώ.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Η μετοχή βρίσκεται στο 1,23%, ενώ υπολείπεται κατά 63% από το υψηλό των 3,394 ευρώ.

Οι περισσότεροι αναλυτές, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, περιμένουν έναν διάλειμμα από το τραπεζικό κρεσέντο, θεωρώντας ότι ο κλάδος θα επιδείξει σημάδια κόπωσης από το ράλι των τελευταίων πέντε εβδομάδων. «Όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στην διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο. Μπορεί η τάση να είναι γλυκιά και τα γρήγορα κέρδη να αρέσουν παρόλα αυτά μία στρατηγική θα πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από την ψυχολογία» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, η Fast Finance. 

Πολλά θα καθοριστούν κι από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας: Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε νέο ρεκόρ. Την Πέμπτη δε, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το βέτο των Ουγγαρία και Πολωνία. Την ίδια ώρα, η καμπύλη των κρουσμάτων θα κρίνει την επανέναρξη ή μη της λειτουργίας του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα δώσει μια νέα αύρα στην ελληνική οικονομία. 

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα των βραχυπρόθεσμων παραγόντων, οι αναλυτές θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν την πλαγιο-ανοδική κίνηση, ακόμη και χωρίς αυτόν τον φρενήρη ρυθμό των προηγούμενων εβδομάδων. Η επιστροφή των θεσμικών επενδυτών, η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζημιά της πανδημίας και οι βελτιωμένες προοπτικές επίλυσης του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέχουν τα κατάλληλα εχέγγυα, προκειμένου οι τράπεζες να κλείσουν περαιτέρω την ψαλίδα του 2020 και να θέσουν τις βάσεις για μια βιώσιμη πορεία εντός του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News