Business & Finance Κυριακή 6/12/2020, 21:56
BUSINESS & FINANCE

Τι επιφυλάσσει η νέα εβδομάδα για τις αγορές

Pfizer, Airbnb - DoorDash, ΕΚΤ

Τι επιφυλάσσει η νέα εβδομάδα για τις αγορές

Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές διεθνώς. Κι αυτό, διότι περιμένουμε τρία πολύ σημαντικά γεγονότα, τα οποία εκτιμάται ότι θα καθορίσουν εν πολλοίς την βραχυπρόθεσμη κίνηση των αμερικανικών και των ευρωπαΪκών αγορών.

Εμβόλιο Pfizer – BioNTech

Μέσα στην εβδομάδα, τα μέλη του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων θα συνεδριάσουν, με κύριο θέμα συζήτησης την παροχή έγκρισης για έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech κατά της Covid-19.

Κατά πάσα πιθανότητα, η απάντηση του Οργανισμού θα είναι θετική, γεγονός το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των εμβολιασμών στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, προηγήθηκε και το βρετανικό «ok» στο φάρμακο των Pfizer – BioNTech, ενώ η αντίστοιχη έγκριση από την Ε.Ε. αναμένεται έως τα τέλη του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η δρομολόγηση των μαζικών εμβολιασμών, είτε ξεκινήσουν εντός Δεκεμβρίου είτε μετατεθούν για τις πρώτες εβδομάδες του 2021, θεωρείται κρίσιμης σημασίας εξέλιξη, σηματοδοτώντας την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και την κατ’ επέκταση ανάκαμψη της ασθμαίνουσας οικονομίας.

Μάλιστα, εκτός των Pfizer – BioNTech, στη γωνία προς έγκριση περιμένει και το εμβόλιο της Moderna, για το οποίο οι οριστικές αποφάσεις των αρμόδιων φαρμακευτικών οργανισμών αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.

Ντεμπούτο για Airbnv, DoorDash

Την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Airbnb, η οποία θα εμφανιστεί στο ταμπλό του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq της Wall Street με την ένδειξη «ΑΒΝΒ». Η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεκινάει από το ποσό των 35 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνολικά θα διατεθούν 51,9 εκατ. μετοχές, αξίας από 44 έως 50 δολάρια.

Μία ημέρα νωρίτερα, πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα κάνει και η εταιρεία delivery DoorDash, η μετοχή της οποίας θα διαπραγματεύεται με την ένδειξη «DASH». Η IPO κυμαίνεται στα 3,1 δισ. δολάρια, με την εταιρεία να διαθέτει 33 εκατ. μετοχές, αξίας από 90 έως 95 ευρώ. Η αρχική κεφαλαιοποίηση εκτιμάται ότι θα ξεπερνάει τα 35 δισ. δολάρια.

Νέα μέτρα από την ΕΚΤ

Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο νομισματικών μέτρων, με στόχο την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία δεν αποκλείεται να επιστρέψει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δ’ και τελευταίο τρίμηνο του 2020. Άλλωστε, η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να ταλανίζει τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες παραμένουν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσει την Πέμπτη (10/12) την επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) τόσο χρονικά (σ.σ. έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή έως τον Ιούνιο του 2022) όσο και ποσοστικά (κατά 500 δισ. ευρώ σε 1,85 τρισ. ευρώ). Ωστόσο, δεν αναμένεται παρέμβαση στην επιτοκιακή πολιτική, η οποία θα παραμείνει ως έχει:

  • Επιτόκιο καταθέσεων -0,50%
  • Επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης 0%
  • Επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης 0,25

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News