Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 16:49
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Σχέδιο για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Κομισιόν: Σχέδιο για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σχέδιο για την πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, με σκοπό την ψηφιακή διαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι το 203. Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα ουσιαστικά ενσαρκώνει τους ψηφιακούς στόχους της Κομισιόν σε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει έναν μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Δομημένο, διαφανές και κοινό σύστημα ελέγχου βάσει του Δείκτη Ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο προς τους στόχους του 2030
  • Ετήσια έκθεση, με την οποία η Κομισιόν θα αξιολογεί την πρόοδο και θα προσφέρει προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις
  • Οδηγούς για ψηφιακές στρατηγικές για κάθε μέλος της Ε.Ε., στους οποίος θα καταγράφονται οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν ή θα εφαρμοστούν και μέτρα για τη στήριξη των στόχων του 2030
  • Συγκεκριμένο ετήσιο πλαίσιο για σημεία προς συζήτηση και τομείς όπου δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος
  • Μηχανισμό για τη στήριξη των συνεργασιών μεταξύ κρατών

Η πανδημία ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της τεχνολογίας στην ανέγερση ενός βιώσιμου και επιτυχημένου μέλλοντος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η υγειονομική κρίση ανέδειξε το χάσμα μεταξή επιχειρήσεων που προσπαρμόζονται εύκολα στις τεχνολογικές απαιτήσεις και όσες δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες. Επίσης, τόνισε το χάσμα μεταξύ περιοχών καλά συνδεδεμένων με τα δίκτυα και τις απομονωμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ψηφιοποίση προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή αγορά, όπου περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις για κυβερνοασφάλεια και ειδικούς στη διαχείριση δεδομένων παραμένουν κενές από πέρυσι. Η Κομισιόν προσβλέπει ότι το σχέδιο για την πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία θα έπρεπε να δώσει ώθηση στην ψηφιακή ηγεσία και να προωθεί ψηφιακές πολιτικές, στις οποίες ο άνθρωπος θα τίθεται στο επίκεντρο και θα είναι βιώσιμες.

Η Μαργκρέτε Βεστάγερ, Εκτελεστική αντιπρόεδρος του «A Europe Fit for the Digital Age» δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό ΄ροαμα για ένα ψηφιακό μέλλον είναι αυτό όπου η τεχνολογία δίνει δύναμη στους ανθρώπους. Επομένως, σήμερα προτείνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να επιτύχουμε την ψηφιακή διαμόρφωση. Για ένα μέλλον όπου η καινοτομία λειτουργεί για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες μας. Στόχος μας είναι θα ορίσουμε ένα πλαίσιο διοίκησης βασισμένο σε έναν ετήσιο μηχανισμό συνεργασίας, ώστε να φτάσουμε στόχους στους τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων, ψηφιακών υποδομών, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών.»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News