Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 18:50
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ 'ΕΝΩΣΗ

Αυστηρότερους κανόνες για τράπεζες γύρω από τους «πράσινους» στόχους ζητά η Κομισιόν

Αυστηρότερους κανόνες για τράπεζες γύρω από τους «πράσινους» στόχους ζητά η Κομισιόν

Βεντάλια νέων κανόνων πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την ευθυγράμμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με τα φιλόδοξα σχέδια του μπλοκ όσον αφορά την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το 2050. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση των κανόνων σε τράπεζες και σε οίκους αξιολόγησης, ώστε να αντανακλώνται καλύτερα οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ενωση προώθησε την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με την έκδοση πράσινων ομολόγων. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν βιώσιμο χρέος και θα έχουν περισσότερα προνόμια. Υπολογίζεται πως με βάση την στρατηγική αυτή θα κινούνται περίπου 350 δισ. ευρώ ανά έτος για πράσινες επενδύσεις στην Ε.Ε.

Καίριος στόχος της Κομισιόν είναι να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του «greenwashing», κατά το οποίο ορισμένες επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως «πράσινες» και περιβαλλοντικά συνειδητές, ώστε να απολαμβάνουν τα προνόμια, χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει ή μειώσει στην πραγματικότητα τις ρυπογόνες δραστηρότητες και επενδύσεις τους. Η καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών έχει καταστεί πλέον απαραίτητη, ιδίως μετά την οριοθέτηση του νέου φιλόδοξου στόχου της Κομισιόν για μείωση των αέριων ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κομισιόν, θα πρόκειται για μία μεγάλη δοκιμασία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανάγκη περιορισμού των ρυπογόνων επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να κάνουν αξιοσημείωτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της Ε.Ε. όσον αφορά το περιβάλλον θα λειτουργήσουν ως ένας παγκόσμιος χάρτης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχει μόνο μία λωρίδα σε αυτόν τον δρόμο και κατευθύνεται προς ένα βιώσιμο στόχο, δηλαδή τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο μηδέν. Το «greenwashing» είναι πάρα πολύ εμφανές. Μπορείς να το κάνεις μία φορά και έπειτα σου βγαίνει η φήμη», δήλωσε η Μέιριντ Μαγκίνες, Ευρωπαία Επίτροπος για τις Οικονομικές Υπηρεσίες και την Οικονομική Σταθερότητα.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News