Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 12:43
BUSINESS & FINANCE

Πλαστικά Θράκης: «Απογειώθηκαν» τα κέρδη το α΄ εξάμηνο

Πλαστικά Θράκης: «Απογειώθηκαν» τα κέρδη το α΄ εξάμηνο

Θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη και ο τζίρος της Πλαστικά Θράκης το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους κατέγραψαν άλμα 384,1%, και διαμορφώθηκαν στα 48,51 εκατ. έναντι 10,02 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο της χρήσης του 2020. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθε σε 234,285 εκατ., έναντι 155,376 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 50,8%.

Πλαστικά Θράκης: «Απογειώθηκαν» τα κέρδη το α΄ εξάμηνο-1

Στα Προσαρμοσμένα (Adjusted) EBITDA δεν περιλαμβάνονται δαπάνες ποσού 738 χιλ. ευρώ, οι οποίες αφορούν στην απομείωση αξίας παγίων στοιχείων της Don&Low LTD, ποσού ύψους 400 χιλ. που αφορούν στην πρόβλεψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με αμοιβές και αποζημιώσεις προσωπικού, καθώς και 756 χιλ. ευρώ τα οποία αφορούν σε έκτακτα κέρδη από πώληση παγίων της Don & Low LTD.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου που σχετίζονται με τα προϊόντα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας, ανέρχονται σε 40,9 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος να παρουσιάζει αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές του υποχρεώσεις. (Ο καθαρός δανεισμός στις 31.12.2020 ανερχόταν σε 38,2 εκατ.). Ο δείκτης Καθαρός Δανεισμός/ Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε (0,05) την 30.06.2021, έναντι 0,22 την 31.12.2020. Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.06.2021 ανήλθε σε 225.1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 174.6 εκατ. στις 31.12.2020.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η ταχεία εξάπλωση και ευρεία διασπορά του κορονοϊού COVID-19 από τις αρχές του 2020 εξακολουθεί να επιφέρει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα και λειτουργία του ομίλου δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά έως σήμερα.

«Από χρηματοοικονομικής απόψεως, ο όμιλος εξακολουθεί να επιτυγχάνει αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας του, αντισταθμίζοντας με επιτυχία οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση, σε επίπεδο ζήτησης» προστίθεται στην ανακοίνωση. Ενδεικτικό είναι ότι το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσεως παρατηρήθηκε:

• Αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου.

• Διατήρηση της ζήτησης για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας.

• Διατήρηση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας, ειδικά από τα κατά τόπους συστήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν αρχικές ενδείξεις σταδιακής κάμψης της ζήτησης.

• Σχετική αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

• Διατήρηση των αυξημένων τιμών πρώτων υλών, ενώ σε επιμέρους περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επιπλέον αυξήσεις, ανάλογα το είδος της πρώτης ύλης και τη γεωγραφική περιοχή.

• Σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας, σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του Ομίλου.

• Σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια.

• Διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News