BUSINESS & FINANCE

Το νέο σενάριο για την οικονομία: Τι θα γίνει μετά την ανάπτυξη – μαμούθ;

Το νέο σενάριο για την οικονομία: Τι θα γίνει μετά την ανάπτυξη – μαμούθ;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου κατά 16,2% εξέπληξε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους αναλυτές καθώς οι μεγαλύτερες προβλέψεις έκαναν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης  στο δεύτερο τρίμηνο περίπου στο 13-14%. Στο οικονομικό επιτελείο μετά τα χθεσινά ευχάριστα νέα έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να γράψουν το νέο σενάριο για την ανάπτυξη.

Το 3,6% που είχε συμπεριληφθεί στο προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι πλέον συντηρητικός και «ξεπερασμένος», καθώς το δεύτερο τρίμηνο ανεβάζει σχεδόν στο 7% το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2021.Το οικονομικό επιτελείο είχε «κρατήσει χαμηλά» τη μπάλα για τον ρυθμό ανάπτυξης και ακόμη και η Κομισιόν στις προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξη καθώς βλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα της τάξεως του 4,3% ενώ  και ξένοι οίκοι και αναλυτές να βλέπουν ανάπτυξη ακόμη και της τάξεως του 6,5% (Scope Ratings) για το 2021.

Το πιθανότερο είναι η όποια αναθεώρηση  για την ανάπτυξη θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρά τις προοπτικές που υπάρχουν για πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κρατήσει πάλι «χαμηλά τη μπάλα» όσο αναφορά την ανάπτυξη και το νέο σενάριο θα κινείται πέριξ στα επίπεδα των προβλέψεων της Κομισιόν δηλαδή του 4,3%. Το βλέμμα είναι στραμμένο πλέον τόσο στο τρίτο τρίμηνο καθώς είναι και αυτό που επηρεάζεται από τον τουρισμό με τα στοιχεία  και από αυτό το τομέα να είναι ευχάριστα.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι αφίξεις εσωτερικού σε τουριστικούς προορισμούς ξεπέρασαν το 70% σε σχέση με το 2019 (έτος προ πανδημίας με το οποίο  γίνεται η σύγκριση) και οι αντίστοιχες του εξωτερικού το 75%.Βαρόμετρο αποτελεί βέβαια και το τελευταίο τρίμηνο καθώς από τη μία υπάρχει η αβεβαιότητα της πανδημίας και  από την άλλη είναι το τρίμηνο που θα πρέπει να «τρέξουν»  για την αξιοποίηση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βέβαια ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο αλλάζει και τον αέρα  της  ΔΕΘ καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με ένα αρκετό πλούσιο καλάθι μέτρων το οποίο θα στοχεύει σε πολλούς. Θα περιέχει φοροελαφρύνσεις αλλά και εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα σβήσουν τις όποιες ανατιμήσεις, μέσω επιδότησης όπου είναι εφικτό.

Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

  • Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα
  • Η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ενώ στο τραπέζι υπάρχει και μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίων μονάδων.
  • μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022
  • νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%
  • κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • κίνητρα για συγχωνεύσεις, που θα οδηγούν σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ακόμη και κατά 50%.
  • Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και αλλά και το τουριστικό πακέτο. Όσο αφορά τον καφέ στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του ΕΦΚ που επιβάλλεται.
  • Διεύρυνση των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ .Μέσω του μέτρου αυτού αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερα νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις που αναμένονται στο ρεύμα ενώ εξετάζεται και ένα νέο διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Βέβαια όσον αναφορά τις αυξήσεις του ρεύματος η διεύρυνση του ΚΟΤ δεν θα είναι το μόνο μέτρο καθώς δεν θα μπορούσε να είναι η μόνη απάντηση στις επικείμενες ανατιμήσεις του ρεύματος. Για αυτή τη περίπτωση εξετάζεται ανακατεύθυνση  μέρους των πόρων από τους ρύπους προς τους προμηθευτές ώστε να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News