Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 11:25
BUSINESS & FINANCE

ΧΑ: Μικρές κινήσεις εν αναμονή του ΑΕΠ

ΧΑ: Μικρές κινήσεις εν αναμονή του ΑΕΠ

Μικρές κινήσεις σημειώνει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε μία συνεδρίαση όπου το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι ανακοινώσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για διψήφια ανάπτυξη, κοντά ή και υψηλότερα από το +13,6% που εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο αφήνει πίσω τα σενάριο για ανάπτυξη μόλις 3,6% το 2021 και βάζει πλώρη για επίπεδα άνω του 4% ετησίως. Ήδη, η Bank of America ανέβασε προ ημερών τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2021 στο 5,6%, από 5,1% προηγουμένως.

Οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας έχουν βάλει στο τραπέζι της ΔΕΘ ήδη ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τη διετία 2022- 2023, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα  για την ακρίβεια καθώς και η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη των διεθνών ανατιμήσεων.  

Λίγο μετά τις 11:15, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημειώνει οριακή πτώση 0,06% στις 915 μονάδες, με τον FTSE Large Cap να χάνει 0,41% και τον FTSE Mid Cap να εμφανίζει άνοδο 0,26%.

Απώλειες 0,87% σημειώνει η Eurobank, 0,34% η Alpha Bank και 0,64% η Εθνική, ενώ στάσιμη είναι η Τρ. Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank βγαίνει σήμερα στις αγορές για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred). Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει και η τιμολόγηση αναμένεται μέσα στην ημέρα.

Χθες, η Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση των senior preferred ομολόγων των Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Κατά 0,12% υποχωρεί η Lamda Development, 0,19% η Mytilineos και 0,69% η ΔΕΗ. Απώλειες 0,56% σημειώνει ο ΟΤΕ.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News