Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 20:46
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αύξηση 460% στην αναζήτηση τηλεργασίας

ΗΠΑ: Αύξηση 460% στην αναζήτηση τηλεργασίας

Η ζήτηση για απασχόληση εξ αποστάσεως εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά παραμένει υψηλή ακόμη και όσο η οικονομία επανεκκινεί, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Glassdoor. Ειδικότερα, μεταξύ του Ιουνίου 2019 και του Ιουνίου 2021, η αναζήτηση για διαδικτυακές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 460% και μάλιστα αφορά μία ευρεία γκάμα εργασιακών κλάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για εργασία από απόσταση έχει υποχωρήσει, παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα. Ο Daniel Zhao, οικονομολόγος στην Glassdoor δήλωσε ότι η τάση αυτή καταδεικνύει πως η εργασία εξ αποστάσεως θα παραμείνει κυρίαρχη ακόμη και μετά την πλήρη ύφεση της πανδημίας. Ο ίδιος τόνισε πως η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα δίνει ώθηση στην αναζήτηση διαδικτυακών ευκαιριών αυτή την περίοδο. «Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι θα απαιτούν όλο και περισσότερο ευκαιρίες εξ αποστάσεως ή διακανονισμούς ευέλικτης εργασίας, διότι ξέρουν ότι είναι κάτι που θέλουν και μπορούν να κάνουν», τόνισε ο Zhao.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον, το ποσοστό των αναζητήσεων για θέσεις από απόσταση αποτελεί μόλις το 3% της συνολικής ζήτησης. Συνεπώς, από την πλευρά των εργοδοτών είναι αβέβαιο το κατά πόσο θα ανταποκριθούν στη ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ υπήρξαν περισσότερες από 10 εκατ. κενές θέσεις εργασίας μόνο τον Ιούνιο. Περίπου 4 εκατ. εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους τον ίδιο μήνα, μεταξύ άλλων ευελπιστώντας ότι μπορούν να βρουν καλύτερες θέσεις αλλού.

Δεδομένου ότι περίπου 9 εκατ. άνεργοι Αμερικανοί αναζητούσαν ενεργά για θέση εργασίας τον Ιούλιο, υπάρχει διάχυτος προβληματισμός μεταξύ οικονομολόγων σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι εργοδότες αδυνατούν να εντοπίσουν και να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους. Υποθέτουν ότι οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία τους, οι υποχρεώσεις για φροντίδα παιδιών και συγγενών, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συγκέντρωση ανοιχτών θέσεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλαγή των επαγγελματικών προτεραιοτήτων και ενδεχομένως τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News