Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 21:03
BUSINESS & FINANCE

Οι χώρες που προσελκύουν περισσότερα νέα ταλέντα – Η θέση της Ελλάδας

Οι χώρες που προσελκύουν περισσότερα νέα ταλέντα – Η θέση της Ελλάδας

Την 37η θέση κατέκτησε η Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυση νέων ταλέντων, σύμφωνα με το δείκτη World Talent Ranking της IMD, υψηλότερη κατά τρεις θέσεις σε σχέση με το 2019. Την πρώτη θέση στη λίστα για το 2020 κατέλαβε η Ελβετία ανάμεσα σε 63 χώρες.

Η Ελλάδα έλαβε βαθμολογία 59.594 στην κλίμακα των 100.000. Το 2019, η χώρα μας βρισκόταν στην 40η θέση της ίδιας κατάταξης, ενώ το 2018 η αντίστοιχη επίδοση ήταν η 44η θέση, και έναν χρόνο νωρίτερα η 41η. 

Ο δείκτης World Talent Ranking της IMD World αξιολογεί δεκάδες μεταβλητές, με βάση τρεις βασικούς πυλώνες: επενδύσεις και ανάπτυξη σε νέα ταλέντα, ετοιμότητα, προσέλκυση νέων ταλέντων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση της λίστας των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών σε επίπεδο ταλέντων στον πρώτο πυλώνα. Επίσης, καταλαμβάνει την 36η θέση ανάμεσα στις 63 χώρες σε επίπεδο Ετοιμότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την προσέλκυση νέων ταλέντων, όπου για το 2020 κατατάσσεται 50η και συνεπώς δεν αποτελεί πόλο έλξης διεθνώς.

Ελβετία

Η Ελβετία προηγείται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως στην αξιολόγηση της διαθεσιμότητας των ταλέντων. Δεύτερη έρχεται η Δανία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο.

Η Ελβετία κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με τις πιο ανταγωνιστικές δεξαμενές ταλέντων χάρη στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Ταυτόχρονα, πέτυχε εξαιρετική βαθμολογία όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων από άλλες χώρες χάρη στην υψηλή ποιότητα ζωής και το επίπεδο των αμοιβών.

Ο αντίκτυπος του Brexit στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και σε αριθμούς. Το 2016, το έτος της ψηφοφορίας για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην 16η θέση της συγκεκριμένης κατάταξης. Η 23η θέση, που καταλαμβάνει η χώρα για το 2020, αποτελεί πιθανώς μια ένδειξη ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των ταλέντων του Ηνωμένου Βασιλείου.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News