Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 08:25
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Οι νέοι στην Ελλάδα ανησυχούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα

Αρνητική πρωτιά της χώρας - Αγωνιά σχεδόν το 90% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών

ΟΟΣΑ: Οι νέοι στην Ελλάδα ανησυχούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα

Περισσότερο ανήσυχοι ως προς τα οικονομικά τους εμφανίζονται οι νέοι στην Ελλάδα ηλικίας 18 έως 29 ετών συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, όπως καταδεικνύει έρευνα του οργανισμού αναφορικά με τους «κινδύνους που μετρούν περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας». 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων της παραπάνω ηλικιακής κατηγορίας που εκδηλώνει ανησυχίες για τα οικονομικά του αλλά και για την κοινωνική του κατάσταση κυμαίνεται κοντά στο 90%, με την χώρα μας να καταλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό.

Οι Ισπανοί βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 80%, οι Πορτογάλοι στην πέμπτη με ποσοστό 78%, ενώ οι Ιταλοί στην ένατη με ποσοστό 70%. Τις λιγότερες ανησυχίες εκδηλώνουν οι νέοι στη Δανία με ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 40%.  

ΟΟΣΑ: Οι νέοι στην Ελλάδα ανησυχούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα-1

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και στις χώρες με χαμηλό ποσοστό απωλειών θέσεων εργασίας και συνακόλουθες οικονομικές δυσκολίες, οι νέοι ανησυχούν παρ΄όλα αυτά για την οικονομική τους ασφάλεια. Περίπου δύο στους τρεις νέους (63%) δηλώνουν ανήσυχοι ως προς την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. 

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους νέους είναι η δυνατότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς και η απώλεια της εργασίας τους, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μάλιστα, το ποσοστό των νέων που ανησυχούν για τη δυνατότητα να βρουν/συντηρήσουν ένα σπίτι τα επόμενα δύο έτη κυμαίνεται στο 53%, χαμηλότερα από το 61% των νέων των οποίων οι ανησυχίες τους επεκτείνονται πέραν της επόμενης δεκαετίας. Το να μην έχουν οικονομική ασφάλεια είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα το μυαλό των νέων με ένα ποσοστό 70% να δηλώνει ανήσυχο για το θέμα αυτό. 

Οι νέες γυναίκες (66%) ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους και την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση συγκριτικά με τους νέους άνδρες (60%). 

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το γεγονός ότι το 20% των νέων τράβηξαν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή πώλησαν ενεργητικό τους για να πληρώσουν συνήθη έξοδα, όπως ενοίκια ή λογαριασμό κοινής ωφελείας. Ενα 11% πήρε χρήματα από την οικογένεια ή από φίλους για τους ίδιους λόγους, ενώ αντίστοιχο ποσοστό αύξησε το χρέος του ή χρησιμοποίησε πιστωτική κάρτα. Επιπλέον, ένα 5% των νέων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ πείνασε επειδή δεν είχε τα χρήματα για φαγητό και ένα 2,5% έχασε το σπίτι του, επειδή δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τη δόση του δανείου ή το ενοίκιο. 

Επίσης, στην Ελλάδα, ένα ποσοστό άνω του 80% των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών θεωρούν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προβεί σε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια των πολιτών της, με την χώρα μας να βρίσκεται στην πέμπτη θέση ακριβώς μετά την Ισπανία και Πορτογαλία που καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση. 

ΟΟΣΑ: Οι νέοι στην Ελλάδα ανησυχούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα-2

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κυβερνήσεων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στις οικονομίες, οι δύο στους τρεις νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους έπρεπε να προβεί σε περισσότερες ενέργειες. Παρότι, οι απαντήσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, περισσότερο από το ήμισυ όλων των νέων πιστεύουν ότι η κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν κι άλλα μέτρα, με εξαίρεση μόνο σε πέντε χώρες.

Υψηλό είναι επίσης και το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα (άνω του 60%) που ανέφεραν αναστολή εργασίας ή απώλεια εργασίας από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία. Και σε αυτόν τον τομέα, τα ποσοστά της χώρας μας είναι υψηλά καθώς βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά την Εσθονία, το Μεξικό, την Τουρκία και το Ισραήλ. 

ΟΟΣΑ: Οι νέοι στην Ελλάδα ανησυχούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα-3

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των νέων στην χώρα μας που ανέφεραν ότι η ψυχική του υγεία και η κατάσταση της ευημερίας του του ιδίου ή κάποιου μέλους της οικογενείας του έχει επηρεαστεί από την πανδημία είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα στην κατηγορία αυτή ξεπερνά το 50% με την χώρα μας να κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά την Χιλή. 

ΟΟΣΑ: Οι νέοι στην Ελλάδα ανησυχούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα-4

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News