Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 08:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Δέλτα αναβάλλει εκ νέου την επιστροφή στο γραφείο

Τηλεργασία έως και το 2022;

Πώς η Δέλτα αναβάλλει εκ νέου την επιστροφή στο γραφείο

Στις αρχές του καλοκαιριού, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ο πλανήτης επιτέλους ξεμπέρδεψε με τον κορωνοϊό. Όμως, η πραγματικότητα αποδεινύεται εντελώς διαφορετική, με την παραλλαγή Δέλτα να οδηγεί σε νέα αύξηση των κρουσμάτων και να επαναφέρει τις ανησυχίες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η «δουλειά από το σπίτι» εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες δυσκολεύονται να φέρουν τους εργαζόμενους στο γραφείο. Μια κατάσταση, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί έως τουλάχιστον τα τέλη του 2021, ενδεχομένως έως και το επόμενο έτος.

Ήδη, η διοίκηση της Apple ανακοίνωσε την αναβολή του χρονοδιαγράμματος επιστροφής των εργαζομένων, μεταθέτοντας την σταδιακή κατάργηση της τηλεργασίας για το 2022. Το ίδιο έκαναν και οι επενδυτικές τράπεζες BlackRock – Jefferies, ενώ κι άλλες μεγάλες εταιρείες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία.

Τα στοιχεία του Αυγούστου, εξάλλου, είναι αμείλικτα, καταδεικνύοντας ότι απέχουμε παρασάγγας από τα φυσιολογικά επίπεδα του 2019. Σύμφωνα, χαρακτηριστικά, με τα δεδομένα της Google, η οποία ανιχνεύει την δραστηριότητα στους χώρους εργασίας, στις περισσότερες μεγαλούπολεις τα στοιχεία είναι απογοητευτικά.

Πώς η Δέλτα αναβάλλει εκ νέου την επιστροφή στο γραφείο-1

Στο Σαν Φρανσίσκο η δραστηριότητα στους χώρους εργασίας βρίσκεται στο -60% σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα. Στη Νέα Υόρκη στο -55%, στο Λονδίνο στο -51%, στην Φρανκφούρτη στο -36%, στη Σιγκαπούρη στο -33%. Μόνο Χονγκ Κονγκ φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, όπου η μείωση κυμαίνεται σε μόλις -3%.

Το ερώτημα, επομένως, που καλούνται να απαντήσουν άμεσα επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, είναι το πότε ακριβώς θα αλλάξει η παραπάνω εικόνα. Κάτι φυσικά, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, τον βαθμό αντιμετώπισης της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να βιάζονται να επιστρέψουν στο γραφείο, ιδίως αυτή την περίοδο, κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά στο σπίτι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων προτιμάει ένα υβριδικό σύστημα εργασίας, το οποίο εντάσσει την εξ αποστάσεως απασχόληση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News