Business & Finance Τρίτη 17/08/2021, 15:32
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να δουλεύουν

Οι Ισλαμιστές επιδιώκουν να παρουσιάσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να δουλεύουν

Οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να δουλέψουν στο κράτος τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η στάση αυτή σηματοδοτεί μία στροφή σε ένα από τα θέματα που θα κρίνουν εάν τελικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αναγνωρίσουν την εξουσία των Ισλαμιστών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Οι γυναίκες επιτρέπεται να δουλέψουν «όπου επιλέξουν», μέσα στα όρια του νόμου της Σαρίας, είπε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Bloomberg. Οι δουλειές αυτές θα μπορούσαν να είναι στο κράτος, στον ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο και αλλού, είπε. 

Νωρίτερα, το Associated Press επικαλέστηκε μέλος της πολιτισμικής επιτροπής των Ταλιμπάν που είπε ότι οι γυναίκες «θα πρέπει να είναι μέσα στην κρατική δομή σύμφωνα με τον νόμο της Σαρίας». «Το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θέλει οι γυναίκες να είναι θύματα», είπε ο Enamullah Samangani. 

Οι ΗΠΑ αλλά και άλλα κράτη έθεσαν ως προϋπόθεση για την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν την προθυμία τους να σχηματίσουν μία κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για «την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών». 

Οι Ισλαμιστές επιδιώκουν να παρουσιάσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα, καθώς ετοιμάζονται να πάρουν την εξουσία έπειτα από 20 χρόνια. 

Στην 5ετία από το 1996 έως το 2001, δηλαδή πριν από την αμερικανική εισβολή που έφεραν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν στο Αφγανιστάν με βάση μία εξαιρετικά συντηρητική ερμηνεία των νόμων της Σαρίας. Οι γυναίκες απαγορευόταν να δουλεύουν έξω από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, χρειάζονταν ανδρική συνοδεία για να βγουν έξω και έπρεπε να φορούν μπούργκα. Η τιμωρία για όσες δεν συμμορφώνονταν περιελάμβανε το δημόσιο λιθοβολισμό ή και την εκτέλεση. 

Επιπλέον, οι Ταλιμπάν έχουν δώσει κατ΄ επανάληψη υποσχέσεις για την ασφάλεια και την αμνηστία όσων δούλευαν για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που πήραν την Καμπούλ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News