Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 10:33
BUSINESS & FINANCE

Πυρκαγιές: Επιχείρηση «ανασυγκρότηση» – Στις 17.00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης

Πυρκαγιές: Επιχείρηση «ανασυγκρότηση» – Στις 17.00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης

Στις 17.00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ θα προηγηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα «κλειδώσουν» οι σχετικές αποφάσεις.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. για τις πυρόπληκτες περιοχές

Όπως ανέφερε κατά το χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυρικάκος Μητσοτάκης, εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που επλήγησαν και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Σημείωσε ακόμη πως έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικοί πόροι για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. 

Αποζημιώσεις fast track

Ένα πρόσθετο «στοίχημα» για την κυβέρνηση αποτελεί και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις. «Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ακόμη πως το σχέδιο ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού και ανακοίνωσε πως ειδικά για την Εύβοια θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. 

Όπως έγραφε χθες το moneyreview.gr η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προκαταβολική απόδοση χρημάτων σε όσους επλήγησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την άμεση καταβολή των χρημάτων -τα οποία θα αφορούν σε όλο το φάσμα των μέτρων στήριξης και όχι μόνο στην ενίσχυση των 600 ευρώ- θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν και οι σχετικές αιτήσεις από τους πληγέντες.

Η εκκαθάριση των ενισχύσεων που δικαιούται ο κάθε πολίτης, θα γίνεται με την ολοκλήρωση των απογραφών των ζημιών, μια διαδικασία στην οποία θα εμπλακούν τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, οι περιφέρειες, και οι δήμοι. Οι προκαταβολές θα αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και αγρότες καθώς θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αποζημίωση του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News