ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τα ισχυρά χαρτιά του ΟΤΕ-Τι βλέπουν οι αναλυτές

Τα ισχυρά χαρτιά του ΟΤΕ-Τι βλέπουν οι αναλυτές

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα καταγράψει ο ΟΤΕ τόσο τη φετινή χρήση όσο και το 2022, με τα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε, χθες, να συνάδουν με το consensus των εκτιμήσεων (Bloomberg), όπως αναφέρει ανάλυση της J.P. Morgan. Η εισηγμένη αναμένεται να πραγματοποιήσει, φέτος, επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ, με την μετοχή της να έχει καταγράψει άνοδο 19% και 24% από την αρχή της χρονιάς και τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντίστοιχα.   

Όπως ακόμη, προκύπτει από ανάλυση της Barclays που συγκρίνει τις επιδόσεις δεύτερου τριμήνου των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ εμφανίζει την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εσόδων (9,6%), έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020.  Ακολουθούν η Τ.Austria (6,4%), η Iliad (6,3%) και η Vodafone (5,6%).

Σύμφωνα με άλλη ανάλυση της New Street, που δίνει σύσταση «Buy», η μετοχή του ΟΤΕ είναι η φθηνότερη του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, παρότι η εταιρεία έχει δεχτεί ισχυρή ώθηση λόγω των ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης μετά την πανδημία. Αποδίδουν το discount του 21% στο γεγονός ότι η μετοχή είναι…ελληνική, γεγονός που θεωρούν ότι δεν υποστηρίζεται από τις μακροοικονομικές και μικροοικονομικές προοπτικές της εταιρείας. Οι αναλυτές αναμένουν για το 2022 ισχυρή ανάπτυξη του μερίσματος σε ποσοστό της τάξεως του 20%, με τον ΟΤΕ να διαθέτει ελκυστικά και ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, καλή απόδοση και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κατά την New Street, η Covid επηρέασε τη δραστηριότητα της εισηγμένης άμεσα, πλήττοντας σημαντικά τα έσοδα της περιαγωγής (roaming) που ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είναι κατά 40% χαμηλότερα έναντι του 2019, αλλά τριπλάσια, σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, λόγω του κραταιού τομέα έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ITC) εκτιμάται, κατά τη New Street, τα μελλοντικά έργα που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση των λειτουργικών κερδών του ΟΤΕ κατά 7%, ετησίως, την περίοδο 2022-2026. Όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μ.Τσαμάζ, εκτιμάται ότι περί τα τέλη της χρονιάς θα δημοπρατηθούν τα πρώτα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το deal στη Ρουμανία και η Superleague

Δύο είναι τα πεδία που θα δημιουργήσουν εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα για τον ΟΤΕ. Η Cosmote TV, η οποία με στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό του περιεχομένου της, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Super League για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων τους. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, με το «μπουκέτο» της να περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Premier League, Europa League, UEFA Champions League και UEFA Europa League.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη Ρουμανία, όπου τα EBITDA (AL) του κλάδου κινητής αυξήθηκαν κατά 26,4%, με τον ΟΤΕ να πρόκειται να αποκτήσει το 30% της Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile, μερίδιο που αποτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, αποτελεί όρο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πραγματοποιηθεί η πώληση στην Orange Romania του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania. Σημειώνεται ότι από τα 60 εκατ. ευρώ που αποτιμάται το 30% της Telekom Romania Mobile,  τα 33 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το enterprise value της εταιρείας και τα 27 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (cash reserves).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News