Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 19:30
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Πώς η Κριστίν Λαγκάρντ έπεισε τους «αντάρτες»

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Reuters: Πώς η Κριστίν Λαγκάρντ έπεισε τους «αντάρτες»

«Με συμβιβασμό, πειθώ, πυγμή και με λίγη βοήθεια από τη Γερμανία», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη «ανταρσία» που ξέσπασε επί θητείας της, όπως αποκάλυψαν έξι πηγές στο Reuters. 

Oταν τελικά η ένταση ξεπεράστηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, μόνο δύο από τα 25 μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και ο Βέλγος Πιερ Βουνς, παρέμεναν σθεναρά αντίθετοι στη νέα κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ για τα επιτόκια, η οποία ουσιαστικά υπόσχεται ότι θα διατηρηθούν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο, και πάλι, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σκεπάζει τις μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνουν οι πηγές. Η μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει συμβεί στους κόλπους της ΕΚΤ ήταν το Σεπτέμβριο του 2019, όταν το ένα-τρίτο των μελών του δ.σ. αντέδρασε στην πρόταση του πρώην προέδρου Μάριο Ντράγκι για νέες αγορές ομολόγων, λίγους μόλις μήνες προτού δώσει τα σκήπτρα στην Λαγκάρντ. «Η σημερινή σύγκρουση δεν συγκρίνεται με αυτή του Σεπτεμβρίου 2019, όμως αναμφισβήτητα αποτελεί ένδειξη ότι η συζήτηση για τις αγορές ομολόγων τους επόμενους μηνες θα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε μία από τις πηγές. 

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι η Λαγκάρντ πήρε με το μέρος της αρκετά μέλη όταν τελικά έκανε αλλαγές στο κείμενο με αποτέλεσμα πολλοί από τους αντιρρησίες να επικροτήσουν τις πολιτικές ικανότητες της Λαγκάρντ, προσφέροντας τελικά την υποστήριξή τους. 

Η αναφορά που έκανε λόγο ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να φθάσει «τουλάχιστον το 2%» αποσύρθηκε προκειμένου να απομακρύνει τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ έχει επί τούτου την πρόθεση να ξεπεράσει το στόχο της, κάτι που ανησυχούσε ιδιαίτερα τους Γερμανούς, οι οποίοι ήδη τρομάζουν στη σκέψη των υψηλών τιμών καταναλωτή. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που είχαν εκφράσει έντονο σκεπτικισμό, αλλά τελικά μετά την αλλαγή λεκτικής συμφώνησε να υποστηρίξει την πρόταση, όπως ανέφεραν οι πηγές. 

Κάποιοι πάλι από τους αντιρρησίες άλλαξαν γνώμη και συναίνεσαν όταν συμφωνήθηκε ότι η νέα κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ δεν θα έχει συγκεκριμένες αναφορές για τα επιτόκια ούτε και συγκεκριμένη αναφορά για τα σχέδια της ΕΚΤ ως προς τις αγορές ομολόγων, μία συζήτηση που έχει μεταταθεί πλέον για το φθινόπωρο. 

Οι πηγές, καταλήγοντας, ανέφεραν ότι η δύσκολη συζήτηση της Πέμπτης προμηνύει ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι πολύ πιο συγκρουσιακές και επίπονες, οπότε οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αποσύρουν τα μέτρα στήριξης ή θα προχωρήσουν σε άλλα υποστηρικτικά προγράμματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News