Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 18:25
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μπάφετ: Πώς να αποκτήσεις 30 δισ.δολάρια; Αρχισε τώρα

Μπάφετ: Πώς να αποκτήσεις 30 δισ.δολάρια; Αρχισε τώρα

Αν θέλετε να γίνεται το ίδιο πλούσιοι με τον Γουόρεν Μπάφετ μην περιμένετε για να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αυτή είναι η συμβουλή που μοιράστηκε ο γκουρού των επενδύσεων το 1999 στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να βγάλει κάποιος 30 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν περίπου η καθαρή περιουσία του εκείνη την εποχή.

Ο τότε 68χρονος Μπάφετ – του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί έκτοτε σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια – είπε ότι ο ανατοκισμός ο καλύτερος φίλος ενός επενδυτή και συνέκρινε τη δημιουργία πλούτου με το ενδιαφέρον που έχει κάποιος να σπρώξει μία χιονόμπαλα από ένα λόφο.

«Ξεκινήστε νωρίς. Άρχισα να χτίζω αυτή τη μικρή χιονόμπαλα στην κορυφή ενός πολύ ψηλού λόφου. Το κόλπο για να έχεις έναν πολύ ψηλό λόφο είναι είτε να αρχίσεις πολύ νέος ή φθάσεις σε πολύ μεγάλη ηλικία», ανέφερε ο Μπάφτετ.

Ο «Μάντης της Ομάχα», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είπε ότι εάν αποφοιτούσε από το κολέγιο το 1999 και είχε στη διάθεσή του για να επενδύσει 10.000 δολάρια, θα επέλεγε στρατηγικά πού θα τοποθετούσε τα χρήματά του. «Πιθανότατα να επικεντρωνόμουν σε μικρότερες εταιρείες, επειδή θα καταπιανόμουν με μικρότερα ποσά», εξήγησε ο Μπάφετ, λέγοντας ότι θα έπαιρνε τις εταιρείες αλφαβητικά και θα εργαζόταν με αυτό τον τρόπο. 

Οι επενδυτές, συνέχισε ο Μπάφετ, θα πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να στηρίζονται στη δική τους γνώση και στη δική τους διαίσθηση όταν αναζητούν επιχειρήσεις για επενδύσεις πολλά υποσχόμενες. Τόνισε ότι οι έξυπνοι επενδυτές το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να κατανοήσουν «αυτά που γνωρίζουν και αυτά που δεν γνωρίζουν» και να ενεργήσουν με ταχύτητα όταν δουν κάτι το οποίο θεωρήσουν ως μία καλή ευκαιρία.

«Δεν πρέπει να περιμένεις οι άλλοι να συμφωνήσουν μαζί σου. Δεν χρειάζεται να κοιτάς γύρω σου για να δεις εάν οι άλλοι γνωρίζουν αυτά για τα οποία μιλάς», συμβουλεύει ο Μπάφετ. 

Επίσης, ο Μπάφετ είναι ένθερμος υποστηρικτής των κεφαλαίων που ακολουθούν την πορεία δεικτών, τα οποία διατηρούν κάθε μετοχή σε έναν δείκτη, καθιστώντας αυτομάτως την επένδυση διαφοροποιημένη. Για να δημιουργήσουν πλούτο, οι επενδυτές θα πρέπει «να αγοράζουν με συνέπεια ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χαμηλού κόστους που να είναι συνδεδεμένο με το δείκτη S&P 500», δήλωσε ο Buffett το 2017.

Αυτό ωστόσο, που τονίζει ο Μπάφετ είναι ότι το να φιλοδοξεί πλέον να κερδίσει 30 δισ. δολάρια είναι περιττό και μάλιστα πρόσφατα ανέφερε ότι το μέγεθος της περιουσίας του είναι «ακατανόητο».

«Τα χρήματα κάνουν πολύ μικρή διαφορά μετά από ένα μέτριο επίπεδο», εξήγησε.

Καταλήγοντας είπε: «Αν μου ζητούσατε να ανταλλάξω ένα πολύ σημαντικό μέρος της καθαρής μου περιουσίας είτε με μερικά επιπλέον χρόνια ζωής είτε με το να μπορούσα να κάνω σε αυτά τα χρόνια αυτό που επιθυμώ, θα το έκανα σε ένα δευτερόλεπτο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News