Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 19:43
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πήτερ Μπάφετ: Πώς χρησιμοποίησε τα χρήματα του πατέρα του

Πήτερ Μπάφετ: Πώς χρησιμοποίησε τα χρήματα του πατέρα του

Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει δωρίσει την τελευταία 15ετία μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας περίπου 2 δισ.δολαρίων σε καθένα από τα ιδρύματα των τριών παιδιών του. Ο Πήτερ Μπάφετ, ο μικρότερος από τα παιδιά του, χρησιμοποίησε μέρος από τα χρήματα αυτά για να αναμορφώσει το Κίνγκστον της Νέας Υόρκης, όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal.  

O γνωστός δισεκατομμυριούχος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire δεσμεύθηκε το 2006 να προσφέρει περισσότερο από το 99% της περιουσίας του σε αγαθοεργείς πράξεις. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα, κατάφερε να υλοποιήσει το ήμισυ αυτού του στόχου και αυτό χάρη στη συμβολή 14 εκατομμύρων μετοχών «Β» στο ίδρυμα NoVo του Πήτερ. Σήμερα, οι μετοχές αυτές αξίζουν 4 δισ.δολάρια και εκπροσωπούν την πλειονότητα των 17,5 εκατ.μετοχών που έχουν δοθεί στο ίδρυμα του γιού του. 

Ο Πήτερ χρησιμοποίησε τα χρήματα που του έδωσε ο πατέρας του για να αγοράσει καλλιεργήσιμη γη αξίας 13 εκατ.δολαρίων κοντά στο Κίνγκστον μετατρέποντάς το σε τοπικό αγροτικό κέντρο, όπως ανέφερε στη συνέντευξή στη WSJ. Επίσης, χρηματοδότησε ένα φεστιβάλ όπου καλλιτέχνες θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τις δημιουργίες τους με υγειονομική περίθαλψη, αγόρασε μια παλιά αντιπροσωπεία της Honda και τη μετέτρεψε σε σπίτι που φιλοξενεί έναν τοπικό συνεταιρισμό τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα μετέτρεψε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σε έναν μη κερδοσκοπικό, χωρίς διαφημίσεις, ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό. 

Η NoVo έχει επίσης επιδοθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η παροχή βοήθειας σε κατοίκους της περιοχής και σε θύματα κακοποίησης, υποστηρίζοντας οικονομικά και προγράμματα προσιτής στέγης. Ο Πήτερ, γνωστός επικριτής των μειονεκτημάτων του καπιταλισμού και ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επιθυμεί να αναδείξει τον Κίνγκστον σε μία «ανθρώπινη» μορφή καπιταλισμού, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του.  

Παρότι, υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα θέματα ανάμεσα στον Πήτερ και στον πατέρα του, ο Γουόρεν Μπάφετ αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει ούτε αυτός τον «ανεξέλεγκτο καπιταλισμό» και ότι μοιράζεται την ίδια γνώμη με τον γιό του για σημαντικά ζητήματα. Ο Πήτερ είπε ότι τρέφει βαθύ σεβασμό για τη δουλειά του πατέρα του και ενστερνίζεται τη φιλοσοφία του ότι θα πρέπει για κάνεις κάτι που αγαπάς για να ζήσεις.

Πέρα από το φιλανθρωπικό του έργο, ο Πήτερ είναι πιο γνωστός ως μουσικός που βραβεύτηκε με τα βραβεία Emmy και έχασε μια τεράστια περιουσία. Οταν έγινε 19 ετών το 1977, πήρε μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας 90.000 δολαρίων ως κληρονομιά, σύμφωνα με το CNBC, για να τις εξαργυρώσει – ένα ποσό που σήμερα θα άξιζε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια – και να κυνηγήσει το όνειρό του που ήταν η καριέρα του μουσικού.

«Δεν μετανιώνω γι΄αυτό που έκανα ούτε ένα δευτερόλεπτο», έγραψε ο Πήτερ στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Life Is What You Make It».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News