Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 16:14
BUSINESS & FINANCE

AMC: Πώς ο Μπάφετ βγάζει λεφτά κι από τις μετοχές – meme

Χωρίς να διαθέτει μετοχές

AMC: Πώς ο Μπάφετ βγάζει λεφτά κι από τις μετοχές – meme

Μπορεί ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, να μην διαθέτει μερίδιο στην εταιρεία – «θησαυροφυλάκιο» AMC Entertainment, αλλά μ΄ έναν μοναδικό τρόπο έχει κατορθώσει να βγάζει λεφτά κι από εκεί. 

Η μετοχή της AMC εκτινάχθηκε την Τρίτη κατά 96%, δίνοντας συνέχεια στο ξέφρενο ράλι, το οποίο είχε ξεκινήσει πριν μήνες ως ένα «παιχνίδι» ερασιτεχνών επενδυτών στις διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών.

Σήμερα, η αξία της αμερικανικής εταιρείας κινηματόγραφων υπερβαίνει τα 30 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής ξεπερνάει τα 62 δολάρια. Στις αρχές του 2021, βρισκόταν μετά βίας στο όριο των 2 δολαρίων.

Διαθέτοντας το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, ο «βετεράνος» επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ (με περιουσία σχεδόν 110 δισ. δολαρίων) έχει καταφέρει να αποκομίζει σταθερό κέρδος από το «φαινόμενο» AMC.

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της εταιρείας Store Capital, στην οποία η Berkshire Hathaway (το επενδυτικό σχήμα του Μπάφετ) κατέχει το 9% των μετοχών και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο.

Η Store, η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, έχει την AMC στις κορυφαίες θέσεις του πελατολογίου της. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 14 κινηματογράφοι ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Store. 

Ως εκ τούτου, χάρη στην εκρηκτική άνοδο των μετοχών της AMC, η εταιρεία έχει αντλήσει περισσότερα από 650 εκατ. δολάρια, μέσω της πώλησης μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν κλειστές στις ΗΠΑ.

Έτσι, η Store συνέχιζε και συνεχίζει να εισπράτει κανονικά το συμφωνηθέν αντίτιμο για τους 14 κινηματογράφους, γεμίζοντας τα ταμεία της και κάνοντας ακόμη πιο πλούσιο τον Γουόρεν Μπάφετ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News