Business & Finance Πέμπτη 22/07/2021, 15:47
BUSINESS & FINANCE

CNBC: Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις η Ελλάδα

CNBC: Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις η Ελλάδα

Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω της εξάπλωσης της Μετάλλαξης Δέλτα, γράφει το  CNBC. 

Ακόμα και στην Ελλάδα, που είναι ένα από τα ευκολότερα μέρη στον κόσμο για τους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν φέτος, η διαδικασία είναι σύνθετη και αγχωτική. 

Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, μπορούν να έρθουν στη χώρα εφόσον επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ που έγινε έως και 72 ώρες πριν ή αρνητικό rapid test που έγινε έως και 48 ώρες πριν, ή ένα αποδεικτικό εμβολιασμού. 

Όμως, πριν να έρθουν, πρέπει να συμπληρώσουν το passenger locator form. Και πριν να επιστρέψουν στη χώρα τους πρέπει να κάνουν άλλο ένα μοριακό τεστ και να συμπληρώσουν άλλο ένα passenger locator form. Αλλά και όταν επιστρέψουν, πρέπει να κάνουν και άλλο τεστ ή να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες. 

Και από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν γλίτωσε την αύξηση των κρουσμάτων. 

Ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence, επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα «δημιουργεί νέες προκλήσεις, ειδικά από την άποψη άλλης μίας φτωχής τουριστικής σεζόν και των οικονομικών συνεπειών που θα ακολουθήσουν», σύμφωνα με το CNBC. 

«Ο Μητσοτάκης ήλπιζε να αφήσει την πανδημία πίσω αυτό το καλοκαίρι, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνησή του έφτανε στα μισά της 4ετούς θητείας της. Στόχευε να δει την βελτίωση των τουριστικών εισπράξεων, την έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Όμως, τα νούμερα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο κρίσιμος τουριστικός τομέας ήδη πιέζει για περισσότερη κρατική στήριξη το φθινόπωρο, εν μέσω φόβων και για άλλα απογοητευτικά νούμερα αφίξεων φέτος», αναφέρει ο Piccoli.

Μάλιστα, ο αναλυτής επισημαίνει ότι την ώρα που η Μετάλλαξη Δέλτα γίνεται κυρίαρχη στην Ελλάδα, ο αριθμός των εμβολιασμών ανά ημέρα επιβραδύνει κάτω από τις 100.000, παρά το κίνητρο των 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους νέους. 

Στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 ετών, μόνο 120.000 από τους 980.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι έχουν εμβολιαστεί. 

Τα επίπεδα εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει σχεδόν στο 52% για όσους έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν στο 44% για τους πλήρως εμβολιασμένους, με τον  Piccoli να επισημαίνει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση στα ραντεβού εγείρει αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει το στόχο της για εμβολιασμό του 70-75% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News