Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 19:58
BUSINESS & FINANCE

BofA: Στη δίνη της «Δέλτα» ο ευρωπαϊκός τουρισμός

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στον Rt

BofA: Στη δίνη της «Δέλτα» ο ευρωπαϊκός τουρισμός

Έντονο προβληματισμό για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρώπη και τις χώρες του Νότου (όπως η Ελλάδα) εκφράζει η Bank of America, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό.

Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, ο δείκτης Rt, ο οποίος υπολογίζει τη μεταδοτικότητα του ιού, βρίσκεται άνω του ορίου του 1, δείγμα της διασποράς του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, με το Rt να υπερβαίνει το 1,8 -το υψηλότερο επίπεδο απ’ όλες τις υπό εξέταση χώρες.

BofA: Στη δίνη της «Δέλτα» ο ευρωπαϊκός τουρισμός-1

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο σχετικός δείκτης και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ αύξηση παρατηρείται προσφάτως και στις Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, οι οποίες επίσης έχουν ξεπεράσει το όριο του 1.

BofA: Στη δίνη της «Δέλτα» ο ευρωπαϊκός τουρισμός-2

Ο κίνδυνος για τον τουρισμό

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εύλογα έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών και ταξιδιωτικών μέτρων, με πιθανές επιπτώσεις και στον τουριστικό κλάδο, από τον οποίο εξαρτώνται αρκετές χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα.

Προς το παρόν, πάντως, η Bank of America δεν αναμένει την επιβολή πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων θα εξαντληθούν σε μερικούς και μικρού εύρους περιορισμούς.

Όμως, ο κίνδυνος για την απώλεια ενός ακόμη καλοκαιριού στην Ευρώπη είναι πάντα υπαρκτός, ιδίως μετά την απόφαση της Γαλλίας να θέσει περιορισμούς στα ταξίδια προς την ιβηρική χερσόνηο.

«Ακόμη μια εκτροχιασμένη χρονιά θα μπορούσε να ισοδυναμεί μ’ ένα επίπονο χτύπημα στη Νότια Ευρώπη» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Τριπλασιασμός των κρατήσεων για Ελλάδα

Σήμερα, πάντως, έγινε γνωστό ότι οι κρατήσεις των Βρετανών για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψει τα ταξίδια σ’ όλους τους εμβολιασμένους πολίτες από τις 19 Ιουλίου.

Εξέλιξη άκρως ενθαρρυντική για τη χώρα, η οποία -παρά τα πολλαπλά εμπόδια και την υψηλή αβεβαιότητα- εξακολουθεί να στοχεύει σε εισπράξεις αντίστοιχες του 45% των προ-κορωνοϊού επιπέδων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News