Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 10:25
BUSINESS & FINANCE

Η επόμενη μεγάλη ανησυχία – Θα στερήσει έως και το 50% των εταιρικών κερδών

Οι αναλυτές προειδοποιούν

Η επόμενη μεγάλη ανησυχία – Θα στερήσει έως και το 50% των εταιρικών κερδών

Μπορεί οι περισσότεροι να μιλούν και να ανησυχούν για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά αρκετές εταιρείες έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ακόμη μία πηγή φόβου για το μέλλον. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το νερό.

Η επαρκής -μέχρι στιγμής- διαθεσιμότητα και η σχετική μικρή τιμή του νερού δεν εγείρουν άμεσες ανησυχίες, με αποτέλεσμα η προσοχή του κοινού να στρέφεται σε διαφορετικά πράγματα.

Όμως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη κρίση στα αποθέματα νερού θα αποτελέσει «ταφόπλοκα» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, θέτοντας την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση αναταραχής.

Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, όπως επισημαίνουν, η τιμή του νερού θα αρχίσει να αυξάνεται, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά κλάδων, οι οποίοι είναι υψηλά εξαρτώμενοι από την χρήση του νερού.

Τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας εξέλιξης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αντιληπτά στις ΗΠΑ, όπου από το 2010 έως το 2019, η τιμή του νερού αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 60% στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Μόνο στην Καλιφόρνια, χαρακτηριστικά, η τιμή εκτινάχθηκε κατά 300%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Barclays, η έλλειψη νερού αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες, καθώς επηρεάζει όλο τον κλάδο της κατανάλωσης, από τα τρόφιμα και τα ροφήματα έως τα αγροτικά προϊόντα και τα καπνά.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η παγκόσμια βιομηχανία μπορεί να αντιμετωπίσει ζημιά 200 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση αύξησης της τιμής του νερού. Κάτι το οποίο έχει ήδη καταστεί σαφές, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς ξηρασίες που πλήττουν τον πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναφορές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως στον κίνδυνο της λειψυδρίας αυξήθηκαν κατά 43% το 2020 σε σχέση με το 2019, γεγονός το οποίο αντανακλά την ανησυχία της διεθνούς οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κόστος της έλλειψης δράσης για την πρόληψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς όσο δεν λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα τόσο πιο επείγουσας σημασίας θα γίνεται η επίλυση του προβλήματος μελλοντικά.

Ιδίως για τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και κατανάλωσης, όπως οι Unilever, Colgate και Reckitt Benckiser, οι οποίες -σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays- κινδυνεύουν να απολέσουν έως και το 50% των κερδών EBITDA σε περίπτωση λειψυδρίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News