BUSINESS & FINANCE

Τα 10 βασικότερα σημεία του νέου ασφαλιστικού – Τι πρέπει να ξέρουν οι νέοι έως 35 ετών

Το έτερο σημαντικό νομοσχέδιο που εισέρχεται σήμερα στο υπουργικό είναι από τη Νίκη Κεραμέως και αφορά την αξιολόγηση και όχι μόνο

Τα 10 βασικότερα σημεία του νέου ασφαλιστικού – Τι πρέπει να ξέρουν οι νέοι έως 35 ετών

Δύο κομβικά νομοσχέδια με έντονο το μεταρρυθμιστικό στοιχεία έρχονται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρώτο αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουν ο Κωστής Χατζηδάκης και θα εξειδικεύσει ο Πάνος Τσακλόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», η νέα μεταρρύθμιση θα βασίζεται σε δέκα βασικά σημεία, τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής:  

1. Δημιουργείται ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο ασφαλισμένο στον οποίο θα σωρεύονται οι εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό (ή από τον ίδιο εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο) καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του. 

2. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει την τοποθέτηση των εισφορών του σε περιορισμένο αριθμό χαρτοφυλακίων, διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου, αφού πρώτα λάβει την κατάλληλη πληροφόρηση από το νέο Ταμείο. 

3. Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεων του. Θα προβλέπεται κρατική εγγύηση ότι η καταβαλλόμενη σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης. 

4. Συστήνεται ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων και των επενδύσεών τους. Οι ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα συμβάλλονται αποκλειστικά με αυτό, καθώς αυτό θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος απέναντι τους για τη διαχείριση των εισφορών, τις επενδύσεις και την καταβολή των συντάξεων. Οι επενδύσεις θα γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. 

5. To νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 01/01/2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Επιπλέον θα είναι προαιρετικό για ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (πχ. μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα. 

6. Οι εισφορές στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης παραμένουν ίδιες με σήμερα. Δηλαδή 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργοδότη και 3 που παρακρατούνται από τον μικτό μισθό του εργαζόμενου). Για τους μη μισθωτούς με ή χωρίς υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, οι εισφορές θα ακολουθούν το ισχύον σύστημα καθορισμού εισφορών. 

7. Οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα σωρεύονται στον προσωπικό του λογαριασμό και στη συνέχεια θα επενδύονται με στόχο την αύξηση της απονεμόμενης σύνταξης. 

8. Ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση και επένδυση των εισφορών θα είναι το νέο Ταμείο, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

9. Η επικουρική σύνταξη του κάθε ασφαλισμένου στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές του και από το ποσό της απόδοσης των επενδύσεων. 

10. Το κράτος θα εγγυάται ότι ο ασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία των αποδόσεων των επενδύσεων, θα πάρει πίσω μέσω της επικουρικής σύνταξης που θα του αποδοθεί τουλάχιστον τις εισφορές που κατέβαλλε σε πραγματικούς όρους 

Αξιολόγηση 

Το έτερο σημαντικό νομοσχέδιο που εισέρχεται σήμερα στο υπουργικό είναι από τη Νίκη Κεραμέως και αφορά την αξιολόγηση και όχι μόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην παιδεία που προβλέπει μεγαλύτερη ελευθέρια και αυτονομία της σχολικής μονάδας και αξιολόγηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης για όλες τις δομές υποστήριξης του σχολείου και τα στελέχη, δηλαδή Διευθυντές σχολείου, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συμβούλους Εκπαίδευσης, Περιφερειακούς Διευθυντές. Και τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια θα μπουν σε διαβούλευση και αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή πριν τον Αύγουστο που κλείνει η εθνική αντιπροσωπεία.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News