BUSINESS & FINANCE

Μειώνονται οι εκκρεμείς συντάξεις – Τα επόμενα βήματα 

Μειώνονται οι εκκρεμείς συντάξεις – Τα επόμενα βήματα 

Στον ΕΦΚΑ έχουν ανεβάσει ταχύτητα και τα στοιχεία από την έκθεση ΑΤΛΑΣ δείχνουν πως έστω και με αργό ρυθμό και λόγω των περιοριστικών μέτρων το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων μειώνεται. Συγκεκριμένα το πλήθος των εκκρεμών αιτημάτων απονομής κύριας σύνταξης (πλην των διεθνών), μειώθηκαν τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2021 το πλήθος ανερχόταν σε 141.801 ενώ τον Μάρτιο το πλήθος μειώθηκε κατά 5,4% φτάνοντας στις 134.288 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις. Έτσι μειώθηκε το κόστος εξόφλησης τους από τα 635 εκατ. ευρώ στα 511 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα για τις συντάξεις

Παρόλο την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στον e-ΕΦΚΑ καθώς ο Χρήστος Χάλαρης αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Δουφεξή, ο ασφαλιστικός φορέας τρέχει κανονικά όλες τις επόμενες παρεμβάσεις που θα μειώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις και όχι μόνο.

Ψηφιακή σύνταξη

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ολοκλήρωση του project ηλεκτρονική σύνταξη ώστε να μην συσσωρευθούν νέα αιτήματα συνταξιοδότησης. Το νέο χρονοδιάγραμμα θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της ψηφιακής απονομής των συντάξεων για όλα τα ταμεία, τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα τον επόμενο μήνα τον Ιούνιο, ψηφιακά θα εκδίδονται όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου αλλά και οι συντάξεις γήρατος των υγειονομικών, οι συντάξεις δηλαδή των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΑΥ. Τον Ιούλιο, στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ. Το τελευταίο στάδιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Τότε θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ. Την ίδια ώρα μέσω άλλης διαδικασίας ψηφιοποιούνται και παλιά αιτήματα συνταξιοδότησης ώστε η επεξεργασία τους και τελικά η έκδοση τους να γίνεται ευκολότερα από τα στελέχη του EΦΚΑ.

Σύνταξη από λογιστή

Πρεμιέρα εντός του καλοκαιριού θα κάνει και η νέα διαδικασία έκδοσης συντάξεων μέσω πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Επομένως, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει από τα μέσα του καλοκαιριού σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία(δικηγόρο ή λογιστή) από το ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ.

Αυξήσεις στις «νέες» κύριες συντάξεις

Βρίσκεται σε εξέλιξη ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων όσων συνταξιούχων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Προτεραιότητα θα δοθεί στους «νέους» συνταξιούχους, δηλαδή σε εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του e-ΕΦΚΑ, οι αυξήσεις στους συνταξιούχους αυτούς θα καταβληθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ οι αυξήσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους αναμένεται να καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News