ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «παγόβουνο» των εκκρεμών συντάξεων

«Δεν τραβάει» ο ΕΦΚΑ

Το «παγόβουνο» των εκκρεμών συντάξεων

Στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων θέλει να βάλει τέλος ο Κωστής Χατζηδάκης. Το παγόβουνο των εκκρεμών συντάξεων ξεπερνά τις 300.000 ενώ υπάρχουν υποθέσεις που «σέρνονται» από το 2016.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της όλης οργάνωσης από τον ΕΦΚΑ μάλλον δεν είναι ικανοποιητικός για το νέο Υπουργό Εργασίας αφού έχει καταλάβει σε βάθος πως η υπόθεση εκκρεμείς συντάξει δεν είναι και τόσο εύκολη.

Ειδικά η περίπτωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που αφορούν στην παράλληλη ασφάλιση, εκεί παρατηρείται μια ακραία μορφή καθυστερήσεων που αυτή ήταν που  μάλλον χτύπησε το καμπανάκι στο νέο Υπουργό

Με το νόμο 4387/2016 για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή και περισσότερους φορείς , προβλέπεται η χορήγηση μιας ενιαίας σύνταξης με προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο.

Έχουν περάσει  περίπου 5 χρόνια έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις για απονομή της σύνταξης με αυτό το νέο καθεστώς, ωστόσο ούτε μια απόφαση δεν έχει εκδοθεί με αυτό το νέο καθεστώς .

Έτσι λοιπόν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που είχαν για παράδειγμα παράλληλα και ασφάλιση στο ΙΚΑ, μηχανικοί που ήταν ασφαλισμένοι σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, δεν έχουν πάρει ούτε ένας σύνταξη με υπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης. Μάλιστα οι καθυστερήσεις οφείλονται στη δημιουργία ενός λογισμικού που δεν φτιάχτηκε από το 2017.

Το «παγόβουνο» των εκκρεμών συντάξεων-1

Η εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών αιτημάτων εκτιμάτε πως είναι ένα χρέος του Δημοσίου που μπορεί να φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ. 

Χρονοδιαγράμματα χωρίς να υπάρχει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός πίσω από την «επιχείρηση» δεν είναι αρκετά. Αυτό κατάλαβε ευτυχώς πολύ γρήγορα ο νέος Υπουργός, ο οποίος αποφάσισε την τοποθέτηση ενός πρότζεκτ μάνατζερ.

Ο άνθρωπος κλειδί μαζί με την ομάδα του θα πρέπει να βάλει τέλος στο πρόβλημα το οποίο έχει και πολιτική διάσταση.

Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια καθώς πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ των εκκρεμών μέχρι το τέλος του 2021 όπως έχει δεσμευθεί και έναντι των θεσμών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξέρει πολύ καλά πως η υπάρξει ενός τεχνοκράτη με εμπειρία και γνώση των  θεμάτων μπορεί να έχει και τη λύση. Ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε πως για αυτόν η υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων είναι η νέα ΔΕΗ.Η βουλιαγμένη ΔΕΗ σώθηκε στο παραπέντε τότε με την τοποθέτηση ως μάνατζερ ενός τεχνοκράτη  που είχε γνώση του ευρύτερου ενεργειακού αντικειμένου.

Έτσι ανάλογη εμπειρία θα πρέπει να έχει και ο νέος πρότζεκτ μάνατζερ, ο οποίος μέχρι τώρα παραμένει μυστήριο  αλλά και η ομάδα που θα τον πλαισιώνει. Θα πρέπει να έχουν βαθιά εμπειρία στην ασφάλιση και στην απονομή των συντάξεων.

Πρόσφατα είχε υπάρξει ένας σχεδιασμός για τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων που καθορίζει την δημιουργία ειδικών ομάδων στον ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων.

Οι νέες ομάδες θα στελεχώνονται από υπάλληλους του ΕΦΚΑ που έχουν προϋπηρεσία στην εκκαθάριση και απονομή συντάξεων και γενικά σε όλη την διαδικασία των συντάξεων εφόσον βέβαια και οι ίδιοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Οι ομάδες εργασίας που θα συσταθούν θα έχουν μηνιαίους στόχους ενώ υπάρχει και βαθμός δυσκολίας ανάλογα με την μορφή της σύνταξης. Έτσι οι διαφορετικές κατηγορίες των συντάξεων θα έχουν και άλλη βαρύτητα στην στοχοθεσία.

Στην κορυφή της πυραμίδας των ομάδων θα υπάρχει ένα «υπερκλιμάκιο» το οποίο θα είναι αρμόδιο να ελέγχει την λειτουργία κάθε ομάδας εργασίας, να αξιολογεί τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις ομάδες αλλά και να παρακολουθεί και την στοχοθεσία της κάθε ομάδας.

Το «υπερκλιμάκιο» επιπλέον θα έχει ως υποχρέωση να συντάξει 3 εκθέσεις προόδου μέσα στο 2021.

Οι υπάλληλοι εφόσον πετυχαίνουν τους στόχους τους θα παίρνουν μπόνους έως 480 ευρώ το μήνα.

Το θέμα είναι εάν ο νέος πρότζεκτ μάνατζερ μαζί με την ομάδα του θα κρατήσει τον υπάρχον σχεδιασμό από τον ΕΦΚΑ και θα υπάρξουν λύσεις οι οποίες επιπρόσθετα θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή θα υπάρξει από το μηδέν νέος σχεδιασμός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News