ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Eurobank: «Αβάντα» 30% στα NPLs – «Παράθυρο» για εξαγορές

Δηλώσεις Καραβία για τα αποτελέσματα στο α' τρίμηνο - 1 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις νέων δανείων

Eurobank: «Αβάντα» 30% στα NPLs – «Παράθυρο» για εξαγορές

Αισιόδοξος για την εξέλιξη των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας υπήρξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου. Όπως εκτίμησε το τελικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πανδημίας θα είναι χαμηλότερο κατά 30% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα διαμορφωθεί στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ περίπου αρχικής πρόβλεψης. 

Η εκτίμηση μειώνει περαιτέρω το κόστος κινδύνου για τον όμιλο και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό. Να σημειωθεί ότι το α’ τρίμηνο του έτους τα νέα NPEs περιορίστηκαν στα 72 εκατ. ευρώ. 

Με δεδομένο τη διαχρονικά υψηλή συνεισφορά του δικτύου από το εξωτερικό στην κερδοφορία του ομίλου της Eurobank, ο κ. Καραβίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος στο εξωτερικό δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο και η συμμετοχή των θυγατρικών στα κέρδη του α’ τριμήνου ανήλθε στα 32 εκατ. ευρώ σε σύνολο κερδοφορίας 72 εκατ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου σημαντική θα είναι η πιστωτική επέκταση την προσεχή τριετία με νέες εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ ετησίως με ισχυρή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η διοίκηση του ομίλου παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο εξυγίανσης, δρομολογώντας την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Mexico αξίας 3,3 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του έτους. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά την πιστοληπτική αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου και αναμένει τις προσφορές για το mezzanine τίτλο τον Ιούλιο με στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής το γ’ τρίμηνο του έτους και την απο-αναγνώριση του χαρτοφυλακίου το δ’ τρίμηνο του έτους. Η επίπτωση από την τιτλοποίηση στο κεφαλαιακό δείκτη θα είναι 50 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News