Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 17:05
BUSINESS & FINANCE

Επενδύσεις: Πώς η σύγχρονη τέχνη ξεπερνά σε αποδόσεις τις μετοχές

Επενδύσεις: Πώς η σύγχρονη τέχνη ξεπερνά σε αποδόσεις τις μετοχές

Αποδόσεις καλύτερες της Wall Street προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια η σύγχρονη τέχνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφήματος της Citi Global Art Market τα οποία επικαλείται η εταιρεία επενδύσεων τέχνης Masterworks, η σύγχρονη τέχνη δίνει ετήσιες αποδόσεις 14% τα τελευταία 25 χρόνια, την ώρα που ο S&P 500 προσφέρει 9,5%.

Επενδύσεις: Πώς η σύγχρονη τέχνη ξεπερνά σε αποδόσεις τις μετοχές-1

Μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Mirabaud, Τζον Πλασάρντ είπε στο CNBC ότι η σύγχρονη τέχνη «έχει μεγάλη ανάπτυξη μπροστά της».

Πρόκειται για μία αγορά που «άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και γλίτωσε από τις διακυμάνσεις», ενώ είναι ένα συχνά παρεξηγημένο επενδυτικό στόρι, σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο διαχειριστής, η αγορά της σύγχρονης τέχνης έχει βιώσει μικρότερες περιόδους πτώσης από ό,τι τα χρηματιστήρια, ο χρυσός και η αμερικανική αγορά κατοικιών.

Τον τελευταίο αιώνα, η σύγχρονη τέχνη έχει κινηθεί πτωτικά μόνο στο 4% των περιπτώσεων, όταν το διάστημα αυτό εξετάζεται χωρισμένο σε 3ετείς επενδυτικές περιόδους. Αντίθετα, έρευνα της Mirabaud δείχνει ότι ο S&P 500 και οι διεθνείς μετοχές ήταν στο «κόκκινο» στο 24% των περιπτώσεων, τα αμερικανικά ακίνητα στο 20% και ο χρυσός στο 40%.

Ως χειροπιαστή επένδυση, η τέχνη προσφέρει προστασία έναντι του πληθωριστικού κινδύνου, πρόσθεσε ο Πλασάρντ.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην τέχνη δεν έχουν μειονεκτήματα. Το κόστος της ασφάλισης ενός ακριβού έργου τέχνης μπορεί να είναι υψηλό, όπως επίσης υψηλός είναι και ο κίνδυνος της πλαστογραφίας, της κλοπής ή της ζημιάς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News