BUSINESS & FINANCE

Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση 3.000 ευρώ τους επόμενους μήνες

Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση 3.000 ευρώ τους επόμενους μήνες

Την ενίσχυση των 3.000 ευρώ θα λάβουν το επόμενο διάστημα (ίσως και μέχρι το τέλος Μαΐου) αρκετές από τις εμπορικές επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές την εορταστική περίοδο στα τέλη του 2020, στη Δυτική Αττική και σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Πρόκειται για 1.333 επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στην πρώτη φάση δικαιούχων που εγκρίθηκε η αίτησή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID 19».

Το ποσό των 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση είναι μη επιστρεπτέο και μη συμψηφιζόμενο, ενώ οι βασικές προϋποθέσεις είναι:

  • η επιχείρηση να είναι εγκατεστημένη στις περιοχές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Κοζάνης, της Καλύμνου, της Δημοτικής Κοινότητας Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου, της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεός Ελλάδας
  • η επιχείρηση να δραστηριοποιείται σε κάποιον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ κατά την 18/12/2020
  • οι ενισχύσεις που λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας, σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, να μην υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ για την κυλιόμενη τριετία. 

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις ρούχων, υποδημάτων, επίπλων, παιχνιδιών, ηλεκτρικών συσκευών, ανθοπωλεία, κομμωτήρια κ.ά.

Από τις 19 Μαρτίου που «άνοιξε» το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 2.778 αιτήσεις. Η επόμενη περίοδος πληρωμής θα είναι εντός τού Ιουλίου και θα αφορά τις 440 αιτήσεις που έγιναν δεκτές αλλά δεν εντάχθηκαν στην πρώτη φάση πληρωμής, καθώς και όσες γίνουν δεκτές από τις 778 αιτήσεις που μένουν να αξιολογηθούν.

Όπως τονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις 227 επιχειρήσεις που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, θα υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης με παράταση προθεσμίας μέχρι τα μέσα Ιουνίου (έως τις 16/6, ενώ κανονικά έληγε στις 25/5), ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία υποβολής για τέτοιες περιπτώσεις καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι απορρίψεις οφείλονται στην πλειονότητά τους σε λάθη στην υποβολή ή σε τεχνικά ζητήματα που δύνανται να διορθωθούν.

Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η καταβολή της ενίσχυσης προγραμματίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News