Business & Finance Σάββατο 24/04/2021, 20:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: Απολύσεις φοβάται η αγορά, παρά το άνοιγμα και τα μέτρα στήριξης

Λιανεμπόριο: Απολύσεις φοβάται η αγορά, παρά το άνοιγμα και τα μέτρα στήριξης

Με self tests, αποστάσεις και ραντεβού η αγορά λειτουργεί και πάλι και ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους. Στον «χορό» έχουν μπει από σήμερα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά όπως και τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, ενώ μετά το Πάσχα τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο εύκολα για τους καταναλωτές, αφού δεν θα χρειάζεται να στέλνουν SMS στο 13032.

Παρόλα αυτά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ανησυχεί έντονα για το μέλλον του και φοβάται ότι θα αναγκαστεί σε μείωση προσωπικού. Και τούτο γιατί οι ζημιές που έχουν υποστεί την περίοδο της πανδημίας είναι τεράστιες. Μόνο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχασαν τζίρο 300 εκατ. ευρώ. 

Τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία του κλάδου αποτυπώνει έρευνα της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πάνω από ένας στους δύο επιχειρηματίες, δηλαδή ποσοστό 56%, ανησυχούν για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του τους επόμενους 6 μήνες.

Στο μέτωπο της απασχόλησης το 15% θεωρεί «σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων και άλλο ένα 25% απαντά «μάλλον». Αυτό δεν ξαφνιάζει μάλλον από τη στιγμή που το 44% βρίσκεται με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους.

Ως προς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, το 50% τα αξιολογεί θετικά, αλλά ένα 44% εκτιμά πως δεν επαρκούν. 

Η χασούρα των πρώτων μηνών

Το 2021 ήρθε με μεγάλες δυσκολίες για το λιανεμπόριο. Η λειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων μόνο για 11 εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο δεν στάθηκε ικανή να αναπληρώσει τον τζίρο που είχε χαθεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς και αυτόν που θα γινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες και μάλιστα σε εκπτωτική περίοδο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μετρίασαν τον πόνο αλλά δεν έκλεισαν ουσιαστικά τις πληγές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας και έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 15% και διαμορφώθηκε σε 466,84 εκατ. ευρώ έναντι 548,95 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020. Συνολικά ο κλάδος του εμπορίου, χονδρικό και λιανικό, και για το σύνολο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων -συμπεριλαμβανομένων και αυτών των οποίων η λειτουργία δεν ανεστάλη- κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2021 απώλειες τζίρου της τάξης των 614,81 εκατ. ευρώ ή 8,3%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Φεβρουάριο για τις εν λόγω επιχειρήσεις. Ο τζίρος τους ήταν μειωμένος κατά 11,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News