Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 10:35
BUSINESS & FINANCE

Είναι η Tesla το επόμενο «The Big Short»;

Είναι η Tesla το επόμενο «The Big Short»;

Ο Michael Burry, ο επενδυτής που έβγαλε δισεκατομμύρια ποντάροντας κατά της στεγαστικής πίστης στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και έγινε διάσημος από την ταινία «The Big Short», ποντάρει τώρα κατά της Tesla, του Elon Musk.

Όπως δείχνουν οι γνωστοποιήσεις προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επενδυτική εταιρεία του Burry,  η Scion Asset Management, έχει στην κατοχή της puts (δηλαδή δικαιώματα πώλησης) αντί 800.100 μετοχών της Tesla. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μία μεγάλη short θέση, που δίνει στον Burry το δικαίωμα να πουλήσει μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Tesla έκλεισε στις 26 Ιανουαρίου στο ιστορικό υψηλό των 883,09 δολαρίων, έπειτα από ένα ράλι διάρκειας ενός έτους, που της έδωσε κέρδη σχεδόν 700%. Έως τα τέλη του Μαρτίου είχε χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της και έως το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street έχανε 35% από τα υψηλά της.  

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Burry ποντάρει κατά της Tesla. Τον Δεκέμβριο είχε γράψει στο Twitter ότι το hedge fund του ήταν short στη μετοχή της και μάλιστα συμβούλευε και τον ίδιο τον Musk να πουλήσει νέες μετοχές για να αντλήσει κεφάλαια, όσο ο τίτλος βρισκόταν σε αυτά τα «γελοία» επίπεδα.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άνοιξε το short κατά της Tesla ο Burry και σε ποια τιμή. Όμως, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η θέση του αυτή είναι ύψους 534 εκατ. δολαρίων.

«Η Tesla έχει πέσει 14% από τα τέλη του πρώτου τριμήνου, επομένως αυτά τα puts έχουν υπάρξει κερδοφόρα, αν και είναι αδύνατον να γνωρίζουμε στα σίγουρα», λέει στο Bloomberg ο Steve Sosnick, της Interactive Brokers. «Εκφράζει το είδος της επιφυλακτικότητας που πολλοί έχουν για την Tesla», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι πέραν των short στη στεγαστική πίστη, ο Burry λέγεται ότι έβγαλε πολλά χρήματα πρόσφατα και από τα long στη μετοχή της GameStop, όταν αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο των traders του Reddit.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News