Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 14:38
ΟΙ «ΝΕΟΙ WARREN BUFFETT»

Οι influencers της Wall Street

Αυτοί οι outsiders μπορούν να εκτοξεύσουν μία μετοχή με ένα μόνο tweet τους

Οι influencers της Wall Street

Ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, έγραψε μία μόνο λέξη στο λογαριασμό του στο Twitter. Gamestonk!! Αμέσως, οι followers του έπιασαν δουλειά, με τη μετοχή της GameStop να εκτινάσσεται κατά 150%.

Την επόμενη ημέρα, οι αναλυτές της Wall Street έσκιζαν τα πτυχία τους. Πέραν του tweet του Musk –το οποίο περιελάμβανε και ένα link στο φόρουμ του Reddit, WallStreetBets- δεν μπορούσαν να βρουν κάτι άλλο που να εξηγεί το άλμα της μετοχής.

Οι influencers της Wall Street-1

Και ο Elon Musk δεν είναι ο μοναδικός που μπορεί να κινήσει τη Wall Street απλά με ένα tweet. Πρόσωπα όπως ο venture capitalist Chamath Palihapitiya, ο ιδρυτής του blog Barstool Sports, David Portnoy και η διαχειρίστρια κεφαλαίων Cathie Wood μετρούν εκατοντάδες εκατομμύρια followers στα social media. Για πολλούς από αυτούς,  τα σχόλιά τους για το χρηματιστήριο είναι «ευαγγέλιο».

Οι influencers της Wall Street-2

Βέβαια, αυτοί δεν είναι οι πρώτοι influencers της Wall Street. Γενιές και γενιές επενδυτών έχουν αναλύσει τις επιστολές του Warren Buffett προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway και έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν το στυλ και τη στρατηγική του.

Όμως πολλοί από τους σημερινούς «γκουρού» δεν είναι καν επαγγελματίες των αγορών (με εξαίρεση την Cathie Wood, η οποία έχει δουλέψει για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street). Για τους followers τους, το γεγονός ότι δεν έχουν σχέση με το σύστημα είναι ίσως το μεγαλύτερο προσόν τους. Είναι outsiders και αυτό τους κάνει να ταυτίζονται.

Ο Portnoy έκανε ένα live-stream όπου αγόραζε μετοχές ανάλογα με τα γράμματα του Scrabble που τράβαγε τυχαία. Ο Palihapitiya αγόρασε call options της GameStop αξίας 125.000 δολαρίων αφότου είπε στους followers του στο Twitter ότι θα «ρίξει 100 χιλιάδες δολάρια» σε ό,τι τον πείσουν να αγοράσει.

Οι influencers της Wall Street-3

Εάν αυτή η φουρνιά των influencers έχει επιτύχει κάτι, είναι να κάνει τη νεότερη γενιά να ενδιαφερθεί για τη Wall Street και τις επενδύσεις. Οι νέοι λογαριασμοί σε χρηματιστηριακές και πλατφόρμες συναλλαγών όπως οι E*Trade Financial Corp., Fidelity Investments και Robinhood Markets εκτινάχθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News